Πολιτική

Αλλαγές στην κυβερνητική ατζέντα φέρνει το Brexit


 Προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο 48ωρο στο Μέγαρο Μαξίμου  και στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, καθώς ο «σεισμός» του Brexit δημιουργεί νέα δεδομένα στις ευρωπαϊκές ισορροπίες και ενδέχεται να αποβεί καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση πολιτικών στην ΕΕ. Ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα θα είναι η επίδραση του Brexit  στη στάση των "σκληροπυρηνικών" της ευρωζώνης όσον αφορά τα θέματα της δημοσιονομικής  πειθαρχίας και της λιτότητας. Θα αναγκασθεί το Βερολίνο να "βάλει νερό στο κρασί του", ή θα  επιμείνει πεισματικά  στην τωρινή γραμμή Σόιμπλε,  προκρίνοντας μια ΕΕ δύο ταχυτήτων;

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθούν να ανισχνεύσουν ενδείξεις και  να ερμηνεύσουν μηνύματα, έχοντας κατά νουν  ότι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, ίσως να υπάρξει προσφορότερο έδαφος για να επιδιωχθεί κάποια αναδιαπραγμάτευση επιμέους όρων της τελευταίας συμφωνίας με τους δανειστές και να τεθεί ευθέως ζητήμα κουρέματος του χρέους, όπως ζητάει το ΔΝΤ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός με το στενό επιτελείο του εξετάζουν προσεκτικά τόσο τυχόν επιπτώσεις για την Ελλάδα, όσο και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για αλλαγή ρότας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με αφορμή την απόφαση σταθμό της Βρετανίας.

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε διασάλευση των ισορροπιών και αστάθεια εγκυμονεί κινδύνους για την Ελλάδα που επιχειρεί να ξαναμπεί μετά από καιρό σε κατάσταση κανονικότητας. 

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι εκτός από την περαιτέρω ενδυνάμωση των ακροδεξιών κομμάτων η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ μπορεί να αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί των γερμανικών κύκλων και των δορυφόρων τους που θέλουν να δημιουργήσουν μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Ένα τέτοιο σενάριο θα έθετε την Ελλάδα όπως και τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε δεύτερη μοίρα με τις οικονομικές επιπτώσεις να είναι εξαιρετικά επώδυνες και να τορπιλίζουν τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μονάχα τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ το πρωί του Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο υπογράμμισαν την ανάγκη για επαναθεμελίωση των αξιών της δημοκρατίας, της κοινωνικής προστασίας και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη.