«Θετική η κωδικοποίηση, αλλά τα προβλήματα λύνονται με την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, με τη δημιουργία ενός νέου μεταμνημονιακού φορολογικού νομοθετικού πλαισίου που θα υπηρετεί τη σημερινή συγκυρία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφων Αλεξιάδης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Κύρωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας» στην Ολομέλεια.
Ο κ. Αλεξιάδης, είπε ότι «εμείς μπορούμε να λέμε συγχαρητήρια για αυτή προσπάθεια κωδικοποίησης καθώς δεν αντιγράφουμε τις μικρότητες και τους φανατισμούς που δίδαξαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Απέρριψε την κριτική της ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερφορολόγησε τους Έλληνες, λέγοντας πως αυτό «δεν μπορεί να λέγεται από μια κυβέρνηση που έφερε μέχρι και τον φόρο στην πλαστική σακούλα». Υποστήριξε πως «πριν την κωδικοποίηση έπρεπε να προηγηθεί ένας στοιχειώδης κοινωνικός επιστημονικός διάλογος με τα επιμελητήρια, με το Οικονομικό Επιμελητήριο, με το ΕΒΕΑ, με τους λογιστές, με την ΠΟΦΕΕ, με τους μικρομεσαίους, με τη ΓΣΕΒΕΕ, με το Τεχνικό Επιμελητήριο, με τους δικηγορικούς συλλόγους, με τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, και την κοινωνία, για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα στο φορολογικό μας σύστημα και μετά να έρθουμε να νομοθετήσουμε και όχι να γίνεται το ανάποδο» Εξέφρασε την ευχή «οι πολιτικές δυνάμεις να βρούμε μια μόνιμη διαδικασία, έναν μόνιμο μηχανισμό για να υπάρχει αυτόματη κωδικοποίηση βασικών νομοθετημάτων»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε πολύ υψηλό το κόστος των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ του έργου των Κωδικοποιήσεων που έχουν εγγραφεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι «δεν θέλουμε να δούμε καμία εταιρεία που ασχολείται από ταχυμεταφορές μέχρι ναυπηγεία να έχει πάρει ανάθεση για να κάνει κωδικοποίηση της νομοθεσίας, γιατί βλέπουμε διάφορα τέτοια περίεργα. Θέλουμε πλήρη διαφάνεια, στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία, αλλά με πλήρη διαφάνεια και να έχουμε όλα τα στοιχεία».
Απαντώντας στις επικρίσεις κυρίως της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την ΑΑΔΕ, ο κ. Αλεξιάδης είπε πως «από πολιτική θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε υπέρ της πλήρους ανεξαρτησίας των φορολογικών μηχανισμών από συνδικαλιστικές, πολιτικές, επιχειρηματικές, θεολογικές ή άλλες επιδράσεις. Διότι όλοι αυτοί οι φορείς επιδρούσαν στον φορολογικό μηχανισμό για ευνόητους λόγους. Ήμασταν και είμαστε υπέρ τού να λειτουργεί ο φορολογικός μηχανισμός ανεξάρτητα. Γι' αυτό προχωρήσαμε και στη νομοθεσία για την ΑΑΔΕ. Δεν ήταν η τέλεια νομοθεσία, ήταν προϊόν συμβιβασμού και ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε στις δεδομένες συνθήκες». Υπενθύμισε ότι και ο κ. Βαρουφάκης -που τώρα με το ΜέΡΑ25 αντιτάσσεται- τον Φεβρουάριος του 2015, μετά από συνεδρίαση στο εξωτερικό, βγήκε και πανηγύρισε και συμφώνησε στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ» συνεπώς «δεν μπορεί να γίνεται κριτική από αυτούς που συμμετείχαν στη δημιουργία του προβλήματος»
Ο κ. Αλεξιάδης, μεταξύ άλλων, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να εξηγήσει τι εννοούσε όταν σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το Ιδιωτικό Χρέος είχε καταγγείλει ότι «προτάθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών από εκπροσώπους χρηματοδοτικών φορέων η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας σχετικής με το θέμα τής κατάθεσης τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς», σημειώνοντας πως «κανένας φορέας δεν επιβεβαίωσε αυτό που ανέφερε ο υπουργός».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στην τροπολογία που έχει καταθέσει το κόμμα του σχετικά με την αποκατάσταση της αδικίας που υπάρχει σε υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών με την προσωπική διαφορά, λέγοντας ότι «η αδικία αυτή θα πρέπει να λυθεί» και προσθέτοντας πως «αν η κυβέρνηση δηλώσει σήμερα ότι σε επόμενο νομοσχέδιο θα λυθεί αυτό το πρόβλημα, εμείς θα αποσύρουμε την τροπολογία, θέλουμε όμως σαφέστατη απάντηση».