Πολιτική

Αλαλούμ με ΕΟΠΥΥ και σκευάσματα ειδικής διατροφής


Χωρίς τα αναγκαία σκευάσματα ειδικής διατροφής, τα οποία ενδείκνυνται για άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις (πχ. ειδικό βρεφικό γάλα που δεν πωλείται σε σουπερμάρκετ, είδη για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη κ.α) κινδυνεύουν να μείνουν οι ασθενείς - ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Αιτία είναι το αλαλούμ που προκαλεί απόφαση του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με την οποία δεν ορίζεται υποχρεωτική χονδρική τιμή αποζημίωσης για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, αλλά μόνο τιμή αποζημίωσης από τον Οργανισμό.

Όπως καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), η απόφαση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεώνονται οι φαρμακοποιοί να καλύπτουν από δικά τους χρήματα την οποιαδήποτε διαφορά της τιμής αποζημίωσης που προκύπτει, καθώς με την ίδια απόφαση απαγορεύεται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τη διαφορά της λιανικής τιμής του σκευάσματος, από την τιμή αποζημίωσης που καθόρισε ο ΕΟΠΥΥ. Τα ποσά αυτά υπολογίζεται ότι κυμαίνονται από 5 έως 20 ευρώ για το κάθε σκεύασμα.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Αρ. Φύλλου 1982 τεύχος Β΄, “οι τιμές αποζημίωσης των ειδικών σκευασμάτων διατροφής θα ισχύουν κατά το απολύτως αναγκαίο μεταβατικό διάστημα, που θα απαιτηθεί ώστε να ισχύσει, σύμφωνα με τον ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74/ Α΄/19.5.2017), άρθρο 95, η τιμολόγηση με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές αγοράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης. Επισημαίνεται ότι θα ισχύει η χαμηλότερη τιμή κάθε φορά. Σε περίπτωση που υπάρξει πρόσθετη χρέωση στους ασθενείς, λόγω της μείωσης των τιμών, ο Οργανισμός θα προχωρά στην επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στις σχετικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί”.

Όπως αναφέρει ο γραμματέας του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης δεν μπορεί να επιβάλλεται τιμή αποζημίωσης οποιουδήποτε προϊόντος ως υποχρεωτική λιανική τιμή, χωρίς να ορίζεται ταυτόχρονα και υποχρεωτική χονδρική τιμή από την οποία να προκύπτει η τιμή αποζημίωσης που θα περιέχει το νόμιμο ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού. Κι αυτό διότι οι προμηθεύτριες εταιρείες ευνοούνται, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να πωλούν τα προϊόντα τους σε όποια τιμή επιθυμούν. 

Συνεπώς, εφόσον προκύπτει διαφορά της λιανικής τιμής του σκευάσματος από την τιμή αποζημίωσης που αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει να την πληρώνουν, είτε οι ασθενείς, είτε οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί από την τσέπη τους.

Μάλιστα, συχνά η τιμή κτήσης των σκευασμάτων αυτών από τους φαρμακοποιούς είναι μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να τα χορηγούμε σε τιμή κάτω του κόστους, κάτι που εκτός από παράλογο είναι και παράτυπο, επισημαίνει. 

Παράλληλα, τονίζει ότι ο ΦΣΘ ζητεί την άμεση αλλαγή της απόφασης αυτής και προτείνει να καθορίζει ο ΕΟΠΥΥ και τις χονδρικές τιμές των συγκεκριμένων σκευασμάτων-οι οποίες να είναι δεσμευτικές και για τις προμηθεύτριες εταιρείες-, υπολογίζοντας ταυτόχρονα και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή είναι εκτός πάσης λογικής και περιέχει τον κίνδυνο οι ασφαλισμένοι να μείνουν χωρίς κάλυψη των αναγκών τους. 

Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, ο ΠΦΣ, “απαιτείται άμεση διόρθωση αυτής της απόφασης ή με ορισμό και υποχρεωτικής χονδρικής τιμής από την οποία θα προκύπτει η τιμή αποζημίωσης προσθέτοντας το νόμιμο ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών ή με το να επιτρέπεται η καταβολή της όποιας διαφοράς από τον ασφαλισμένο στο φαρμακοποιό, ως επιβάρυνση κατά τα πρότυπα των φαρμάκων”.