«Μοιάζει να έχει γυρίσει η αγορά» δήλωσε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife ERB κος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, μιλώντας για το οικονομικό κλίμα και την ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα και τονίζοντας ότι «ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δωρεάν υγεία είναι σημαντική αλλά δεν υπάρχει πλέον.
Διαβάστε: Eurolife: Εν εξελίξει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, +11% τα λειτουργικά κέρδη
της Ελενας Ερμείδου
Άνω του 80% των πολιτών εκτιμούν ότι τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι ασφαλή ενώ 7 στους 10 πολίτες αισθάνονται την ανάγκη να κάνουν κινήσεις για συντάξιμο εισόδημα σύμφωνα με την έρευνα της MRB. To 48% των πολιτών πιστεύει ότι οι εισφορές που πληρώνει για σύνταξη και υγεία θα αξιοποιούνταν καλύτερα από ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ 2 στους 3 πολίτες πιστεύουν ότι οι κρατικές παροχές υγείας θα μειωθούν.
Ο κος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου συμπλήρωσε ότι η ιδιωτική ασφάλιση πρέπει να αναπτυχθεί πέραν το 2% στο ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα, αναλαμβάνοντας ρόλο συμπληρωματικό. Για να γίνει όμως θεαματική αλλαγή πρέπει να αλλάξει θεαματικά και το οικονομικό κλίμα.
Η πορεία της ασφαλιστικής αγοράς ακολουθάει την πορεία της οικονομίας με την παραγωγή ασφαλίστρων το 2017 να σημειώνει οριακή αύξηση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ¼ του Ευρωπαϊκού μέσου όρου με την παραγωγή της ελληνικής αγοράς να αποτελεί το 0,3% της συνολικής παραγωγής στην Ευρώπη.
Στα τελευταία 10 χρόνια, ο ο ρυθμός διείσδυσης της ιδιωτικής ασφάλισης παρέμεινε σταθερός στο 2,1% του ΑΕΠ (ΕΕ 7,4%) με το κατά κεφαλήν ασφάλιστρο στην Ελλάδα να είναι 380 ευρώ, ενώ στην Ε.Ε. ανέρχεται στα 2.010 ευρώ.
Στην Ελλάδα, από το 2006 έως το 2018 ο συνολικός αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών (μέλη ΕΑΕΕ) έχει πτώση 45,6%. Οι εταιρείες που έχουν μείνει στην αγορά είναι 49 από 90.
Η χιονοστιβάδα των ρυθμίσεων ήταν ένας από τους λόγους ωστόσο όπως τόνισε ο κος Σαρρηγεωργίου οι ρυθμίσεις αυτές ωφελούν στην αξιοπιστία της αγοράς και η εποπτεία της ΤτΕ έχει άριστη δουλειά για την αναβάθμιση και εξυγίανση του κλάδου.