Πολιτική

Ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ ελληνικών νησιών και Τουρκίας


 Οι δυνατότητες που δίνουν στην τουρκική αγορά το ακτοπλοϊκό και το αεροπορικό δίκτυο του Βορείου Αιγαίου, η διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους, οι διαπεριφερειακές συνδέσεις με νησιά του Νοτίου Αιγαίου, την Κρήτη αλλά και οι συνδέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου Σμύρνης που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Επιμελητήριο της Σμύρνης με την υποστήριξη του ελληνικού προξενείου στην τουρκική μεγαλούπολη υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Στο περιθώριο της συνάντησης, στελέχη της «Hellenic Seaways» είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με Τούρκους ναυτιλιακούς παράγοντες την προοπτική δρομολόγησης πλοίου που θα συνδέει τη Σμύρνη με τη Θεσσαλονίκη, το οποίο και θα έχει ως ενδιάμεσο σταθμό τη Μυτιλήνη. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, η σύνδεση αυτή θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί από τον επόμενο κιόλας χρόνο, εφόσον αντιμετωπισθούν ορισμένα γραφειοκρατικά ζητήματα κυρίως από τουρκικής πλευράς.

Η εκδήλωση, πάντως, έδωσε τη δυνατότητα στους ναυτιλιακούς παράγοντες των δύο χωρών να συζητήσουν με άμεσο και πρακτικό τρόπο πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια, που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πέρα από τις τοπικές γραμμές που συνδέουν τα ελληνικά νησιά με τα απέναντι παράλια.

Για την υποστήριξη της παρουσίασης προσκλήθηκαν και παραβρέθηκαν αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο βόρειο Αιγαίο, οι οποίες και εκπροσωπήθηκαν από υψηλόβαθμα στελέχη τους. Στους συμμετέχοντες δόθηκε έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό, που ενημερώνει πλήρως για τις συγκοινωνιακές δυνατότητες που υπάρχουν στο βόρειο Αιγαίο και υποστηρίζει τους στόχους της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση στη Σμύρνη συμμετείχαν η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Κωστόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος, η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Βόρειο Αιγαίο-Γόνιμη Γραμμή», Αγλαΐα Κυρίτση, εκπρόσωποι φορέων από το Βόρειο Αιγαίο, ενώ από τουρκικής πλευράς πέραν του συνδιοργανωτή προέδρου του Επιμελητηρίου, Εκρέμ Ντεμιρτάς, παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Σμύρνης και Εφέσου, δεκάδες δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του τουρισμού (ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων, οργανωτές εκδρομών κ.λπ.).

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και οι παρουσίες των βουλευτών Χαράς Καφαντάρη του ΣΥΡΙΖΑ, Μάνου Κόνσολα και Απόστολου Βεσυρόπουλου της ΝΔ, και της Μαρίας Αγγέλου από τη γραμματεία Τουρισμού των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, δήλωσε ότι η εντυπωσιακή ανταπόκριση τόσων επαγγελματιών του τουρισμού, αλλά και κορυφαίων πολιτικών και επιχειρηματικών παραγόντων της ευρύτερης περιοχής της Σμύρνης, αποτελεί την καλύτερη δικαίωση της σημαντικής αυτής προσπάθειας που έγινε και η οποία, όπως διαβεβαίωσε, θα έχει και συνέχεια.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Καλογήρου, «στόχος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, είναι να μετατρέψει τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, σε συγκοινωνιακούς κόμβους ανάμεσα στην Τουρκία και την ηπειρωτική Ελλάδα. Στόχος που σε πρώτη φάση θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση των υπαρχόντων ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συνδέσεων και σε δεύτερη φάση με την πύκνωση των δρομολογίων και την ανάπτυξη νέων συνδέσεων».

Για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου, υποστήριξε η κ. Καλογήρου, «επιδιώκεται ο Τούρκος επισκέπτης να γνωρίσει το συγκοινωνιακό δίκτυο των νησιών καθώς πέρα από τις πύλες εισόδου της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, άνοιξαν πρόσφατα τρεις ακόμη πύλες, στην Πέτρα Λέσβου, το Καρλόβασι και το Πυθαγόρειο της Σάμου, όπου επιτρέπεται, με εύκολες διαδικασίες, η έκδοση βίζας για την Ελλάδα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για τη δημιουργία πύλης εισόδου και στο Πλωμάρι».

Ιδιαίτερα ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κ. Καλογήρου η εκδήλωση έγινε «για να καταστήσει γνωστό στον Τούρκο επισκέπτη ότι μπαίνοντας στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, υπάρχει άνετα η δυνατότητα με ένα πλήρες συγκοινωνιακό δίκτυο, να επισκεφτεί και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με προφανές αποτέλεσμα την παράταση παραμονής στα νησιά και τη διασπορά του τουριστικού οφέλους και στα μικρότερα νησιά. Επιπρόσθετα μέσω των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ο επισκέπτης αποκτά πρόσβαση μέσω ενός πλήρους αεροπορικού-ακτοπλοϊκού δικτύου, σε οποιοδήποτε άλλο νησί πέραν του βορείου Αιγαίου, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας».

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η «Επικοινωνία Αιγαίου ΑΕ».