Πολιτική

Αξιολόγηση: Τι κρύβει η νέα εμπλοκή


Να αποφύγει το... πικρό ποτήρι της μείωσης των συντάξεων κατά τον τελευταίο χρόνο της κανονικής θητείας της (2019) επιχειρεί από την Δευτέρα η κυβέρνηση, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, γεγονός που έχει προκαλέσει νέες αντιπαραθέσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αποτέλεσμα να μην έχει καθορισθεί ακόμη η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει στις Βρυξέλλες, την περασμένη εβδομάδα, για σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς των «παλαιών» συνταξιούχων σε δύο φάσεις, το 2019 και το 2020. Ο κύριος όγκος των μειώσεων (60%), που θα θίξουν 900.000 συνταξιούχους είχε συμφωνηθεί μάλιστα να πέσει στην πρώτη χρονιά (2019).

Όμως, τις αμέσως επόμενες ημέρες έγιναν στο Μαξίμου δεύτερες σκέψεις για αυτό το θέμα. Εκτιμήθηκε, ειδικότερα, ότι θα ήταν καλύτερο να αποφευχθούν οι μειώσεις συντάξεων το 2019 και να μετατεθούν το 2020, καθώς το 2019, εάν η κυβέρνηση εξαντλήσει τα συνταγματικά όρια της θητείας της, θα είναι έτος εκλογών.

Την Δευτέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε το ζήτημα στους θεσμούς, ζητώντας να αλλάξει ο χρόνος επιβολής των μειώσεων στις συντάξεις. Την ίδια ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ίδιο θέμα με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια προσπάθεια να παρακάμψει το «σκληρό» επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προσέκρουσε σε ισχυρές αντιστάσεις από το Ταμείο, με το επιχείρημα ότι θα μειωνόταν η αξιοπιστία του προγράμματος, εάν ένα βασικό μέτρο γινόταν δεκτό να εφαρμοσθεί μετά τη λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, από τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να υποστηρίξει στη Βουλή τη νέα συμφωνία με τους δανειστές.

Από αυτό το χρονικό σημείο των διαπραγματεύσεων, μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ σκλήρυνε τη στάση του και στις συζητήσεις για τα εργασιακά, με αποτέλεσμα να λήξει χωρίς να ορισθεί ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των Θεσμών το χθεσινό Euro Working Group.

Κυβερνητικές πηγές υποβαθμίζουν, πάντως, τη σημασία της νέας εμπλοκής. Υποστηρίζουν, ότι το EWG αποφάσισε «να προτείνει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», ενώ «τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεδριάσουν για να λάβουν την απόφασή τους και εντός της ημέρας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις».

Εκπρόσωπος της Κομισιόν έδωσε μια λιγότερο αισιόδοξη εκδοχή, τονίζοντας σήμερα ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στις συνομιλίες αλλά δεν έχει προσδιορισθεί ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών στην Αθήνα. Η εκπρόσωπος σημείωσε, πάντως, ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και «θα πρέπει να ανοίξουν την πόρτα για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα με στόχο τη γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας».

Εκτιμάται, πάντως, ότι εάν η ελληνική πλευρά επιβεβαιώσει την αρχική συμφωνία για την περικοπή των συντάξεων τη διετία 2019-2020, το Ταμείο θα «ανάψει πράσινο» για την επανέναρξη των συνομιλιών στην Αθήνα.