Αγορές

Ακριβαίνει το πετρέλαιο, παρατείνεται η ενεργειακή κρίση


Η απόφαση της Ρωσίας, έστω και ετεροχρονισμένα, να απαντήσει στο πλαφόν που της έχει επιβάλει η Δύση, μέσω της μείωσης της παραγωγής του πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίων τον Μάρτιο, αποτελεί νέο επεισόδιο στη γεωενεργειακή διαμάχη ανάμεσα στις δύο πλευρές. Υποδεικνύει ότι η ενεργειακή κρίση, εφόσον Δύση και Ρωσία συνεχίζουν να ξιφουλκούν, θα παραταθεί και ταυτόχρονα φέρνει στην επιφάνεια «μαύρα» σενάρια για εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου το προσεχές διάστημα.

Ο ενεργειακός «πόλεμος» ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση-κυρίως την Ευρώπη- το 2022, είχε ως επίκεντρο το φυσικό αέριο. Η Μόσχα έκλεινε συχνά πυκνά τη στρόφιγγα προς τη Γηραιά Ηπειρο, με συνέπεια οι τιμές του αερίου να εκτοξευθούν σε πρωτοφανή επίπεδα ρεκόρ. Η Ευρώπη, πάντως, επέδειξε αντοχές και χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες αλλά και τη μεγάλη εισροή υγροποιημένου αερίου (LNG), έχει διατηρήσει σε υψηλά ποσοστά τα ενεργειακά της αποθέματα. Ταυτόχρονα πέρασε στην αντεπίθεση και μεταξύ άλλων επέβαλε πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων.

Η ρωσική απάντηση ήρθε χθες, πυροδοτώντας άμεσα αύξηση των τιμών του πετρελαίου και εγείροντας ξανά ανησυχίες που εκφράζονται μάλιστα από δυτικούς αναλυτές, ότι οδεύουμε ολοταχώς προς νέα όξυνση της ενεργειακής κρίσης. Μετά την ανακοίνωση της Μόσχας για περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, οι τιμές του μπρεντ κατέγραψαν αύξηση πάνω από 2% σε μια μέρα φθάνοντας τα 86,36 δολάρια το βαρέλι.

Το 2022 η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή αψήφησε τις πολυάριθμες προβλέψεις ότι θα μειωθεί μετά τις δυτικές κυρώσεις λόγω της Ουκρανίας και σημείωσε αύξηση κατά 2% φθάνοντας στους 535 εκατ. τόνους (10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα) χάρη σ' ένα άλμα των πωλήσεων στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα. Εντούτοις, μετά τις νέες κυρώσεις από τη Δύση, η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες προκλήσεις για να διατηρήσει την πετρελαϊκή παραγωγή της, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό. 

Επιστροφή στα 100 δολάρια - Τι θα πράξει ο ΟΠΕΚ+

Λαμβάνοντας υπόψιν την ισχυρή πιθανότητα που φτάνει στα όρια της… βεβαιότητας, ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν προτίθεται να αλλάξει τη συμφωνία για τα επίπεδα παραγωγής παρά τη χθεσινή εξέλιξη, αναλυτές που μίλησαν σε Reuters, Βloomberg και άλλα διεθνή πρακτορεία, εκτιμούν ότι θα υπάρξει νέο ράλι στις τιμές του πετρελαίου του 2023. «Βλέπουν» ότι το πετρέλαιο θα επιστρέψει στα 100 δολάρια, όχι άμεσα αλλά εντός της χρονιάς, σημειώνοντας ότι θα προκύψει έλλειμμα παραγωγής στην αγορά, που θα προκαλέσει και σοβαρό πρόβλημα στον εφοδιασμό το 2024.

Αν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες αναλύσεις περί νέου ράλι του πετρελαίου, τότε είναι βέβαιο, ότι ο αντίκτυπος θα είναι ισχυρός και τις τιμές καυσίμων-πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας. Οι συγκεκριμένες τιμές βρίσκονται σε φάση σχετικής αποκλιμάκωσης το τελευταίο διάστημα, ωστόσο αυτή η ευνοϊκή συνθήκη μπορεί εύκολα να ανατραπεί.
 

Διαβαστε επισης