Διεθνή

Ακιντζί: Μαζί να κερδίσουμε αντί μαζί να χάσουμε


Με μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του μιλά τόσο για ΜΟΕ όσο και για το φυσικό αέριο.

Αξίζουμε μια καλύτερη ζωή και μια πιο σεβαστή θέση στην διεθνή κοινότητα, εντός του διεθνούς δικαίου, ανέφερε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο αγώνας για λύση, ευημερία και γαλήνη.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι τον νέο χρόνο «μπορούμε να πετύχουμε την επίτευξη των στόχων μέσα σε πνεύμα συμμετοχής και αλληλεγγύης, χωρίς κλυδωνισμούς και χωρίς να εγκαταλείπουμε τον αγώνα». Θα συνεχίσουμε να ζούμε σε αυτό το νησί με την κουλτούρα μας και τον κοινοτικά μας χαρακτηριστικά κρατώντας ψηλά το κεφάλι, έντιμα, πρόσθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί.

Ακόμα και αν οι συνθήκες και τα προβλήματα που βιώνουμε τώρα μας προκαλούν κάποτε λύπη και απαισιοδοξία, συνέχισε, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι στην πεποίθησή μας ότι μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο μέλλον. «Η άσβεστη θερμότητα και το πάθος που έχουμε ως Κύπριοι και Μεσόγειοι, συνεχίζουν να αποτελούν την μεγαλύτερή μας ελπίδα για το αύριο. Είναι κοινό μας καθήκον να επιτύχουμε τις καλύτερες συνθήκες ζωής για τα παιδιά και τους νέους μας σε αυτό το νησί. Με αυτό το αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουμε να αναζητούμε την λύση, την ευημερία και την γαλήνη, να αναζητούμε τον δρόμο της επιτυχίας αυτού χωρίς να εγκαταλείπουμε τον αγώνα».

Κάνοντας αναφορά στην συνάντηση των ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Βερολίνο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι ήταν μια σημαντική εξέλιξη όσον αφορά το ξεκαθάρισμα της σύγχυσης που υπήρξε όσον αφορά το πλαίσιο αναζήτησης της λύσης. Κατά τον Μουσταφά Ακιντζί η δήλωση του ΓΓ καθορίζει μια «υγιή και ξεκάθαρη διαδικασία που περιέχει τις αρχές στις οποίες με ευαισθησία στεκόμαστε».

Το 2020, είπε, «με καλό προγραμματισμό και προετοιμασία και στην περίπτωση που όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές ενεργήσουν με εποικοδομητική και σταθερή στάση, είναι εφικτό να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις. Η συνάντηση στο Βερολίνο έδειξε για ακόμη μια φορά ότι πρέπει να υπάρξει μια αποφασιστική και νούσιμη στάση, ωρίς κλυδωνισμούς, για να μπορέσουν να υπάρξουν αποτελέσματα».

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι το αίτημα για μια διαδικασία διαφορετική από εκείνες του παρελθόντος, όχι ανοικτού τέλους, που θα στοχεύει σε μια στρατηγική συμφωνία και θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, βρήκε αντίκρισμα χάρη στην σταθερή και αποφασιστική του στάση.

Ο Μουσταφά Ακιντζί υπενθύμισε ότι εντός του 2019 έγιναν θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της αύξησης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων λέγοντας ότι αποναρκοθετήθηκαν 18 συνολικά περιοχές, 9 σε κάθε πλευρά «με στόχο χωρίς αμφιβολία μια Κύπρο απελευθερωμένη από τις νάρκες».

Αναφέρθηκε στην λειτουργία των κινητών τηλεφώνων σε όλο το νησί, την μόνιμη ηλεκτρονική διασύνδεση και «θετικά βήματα στο πλαίσιο των δικοινοτικών επιτροπών  για θέματα παιδείας και πολιτισμού».

Οι θετικές εξελίξεις στο Βερολίνο και η αυξανόμενη ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού έχουν προσδώσει μεγαλύτερη σημασία στο 2020, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη που αναφέρθηκε και πάλι σε μονομερείς ενέργειες της ε/κ πλευράς στο θέμα των υδρογονανθράκων, οι οποίες προκάλεσαν – όπως είπε – την αύξηση της έντασης και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ενώ υπάρχει ήδη αρκετός οπλισμός και στις δύο πλευρές, δεν είναι προς όφελος κανενός η αύξηση του οπλισμού στην θάλασσα και από αέρος, πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι πλέον είναι φανερό ότι δεν ωφελεί η προσπάθεια αποκόμισης μονομερών οφελών από τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.  Η λύση του Κυπριακού πλέον, είπε, δεν είναι μόνο ανάγκη για το νησί αλλά για ολόκληρη την περιοχή. «Και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, μαζί με τις χώρες της περιοχής, αντί του δρόμου ‘μαζί χάνουμε’ πρέπει να επιλέξουν τον δρόμο ‘μαζί κερδίζουμε’. Μια δίκαιη και συνολική λύση στο Κυπριακό δεν θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για την ειρήνη και την σταθερότητα μόνο στο νησί μας αλλά και για την περιοχή μας».

Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση στην τ/κ πλευρά, ο κ. Ακιντζί είπε ότι πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν κυρίως στην οικονομία, την υγεία και την εκπαίδευση και όλοι να συμπεριφέρονται ηθικά σκεπτόμενοι ως συμπολίτες.

Για την λύση στα προβλήματα της «χώρας» πρόσθεσε, έχουν μεγάλη ευθύνη και καθήκον η «κυβέρνηση» και η «βουλή» και χρειάζονται άμεσα βήματα, λέγοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται δεν πρέπει άλλο να αναβάλλονται.

Η πολυπολιτισμικότητα και η πολυφωνία, συνέχισε, είναι στοιχεία που δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν και δεν πρέπει να θεωρούνται λόγοι αντιπαράθεσης και διαχωρισμού. Είμαστε υποχρεωμένοι είπε, αντί για φανατικές προσεγγίσεις να ενεργούμε σκεπτόμενοι το κοινό καλό και αναζητώντας ένα καλύτεροι κοινό μέλλον.

Η λαϊκή και η πλουραλιστική δημοκρατία θα συνεχίζει να αποτελεί αξία πάνω στην οποία βασίζονται και θα πρέπει να ενεργούν σε πνεύμα κοινοτικής αλληλεγγύης προστατεύοντας αυτές τις αξίες.