Την ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων στις εμπορικές, επιταχύνει το ΥΠΟΙΚ που θέτει σε επανενεργοποίηση τη διαδικασία για τον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών αξιών και μάλιστα σε ρυθμούς fast track. Συγκεκριμένα δίνει προθεσμία έως τις 5 Οκτωβρίου στους εκτιμητές ακινήτων προκειμένου να παραδώσουν τις προτάσεις τους για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.
Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταικούρα προκειμένου να ξεκινήσει πάλι η διαδικασία που είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το περιορισμένο χρονικό διάστημα της προθεσμίας συνδέεται με το γεγονός πως ήδη έχει ολοκληρωθεί περίπου το 90% της διαδικασίας και οι εκτιμητές έχουν σχεδόν έτοιμες τις εισηγήσεις τους.
Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση του υπουργού Οικονομικών κατά την έναρξη της πανδημίας με την οποία πάγωσε προσωρινά η παράδοση του έργου των εκτιμητών «και για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού». Με τη νέα απόφαση ορίζεται ότι «το έργο των εκτιμητών ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 5 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 23:59».
Μετά την υποβολή των προτάσεων από τους εκτιμητές οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τις αξιολογήσουν προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών οι νέες αντικειμενικές αξίες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το νωρίτερο τον ερχόμενο Ιανουάριο αν και το πιθανότερο σενάριο είναι τα τεθούν σε ισχύ από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2021 να υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης.
Η επικαιροποίηση των αντικειμενικών τιμών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες θεωρείται από τους θεσμούς κομβικό διαρθρωτικό μέτρο προκειμένου να διορθωθούν οι όποιες στρεβλώσεις στην κτηματαγορά.
Στόχος ήταν και παραμένει η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος, δηλαδή η ενσωμάτωση περίπου 3.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού- κυρίως νησιωτικές ζώνες- και κυρίως σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς (Μύκονο, Σαντορίνη, Μήλο, Χαλκιδική) της χώρας που σήμερα πληρώνουν πολύ χαμηλό ΕΝΦΙΑ.
Στο υπουργείο Οικονομικών προσδοκούν ότι η διεύρυνση της βάσης του φόρου θα φέρει πρόσθετα έσοδα ως και 500 εκατ. Ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η δεύτερη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι μείωση του φόρου συνολικά κατά 30%.