Πολιτική

«Ακαμψία» των δανειστών στις διαπραγματεύσεις για το Εργασιακό


 Για τη διαπραγμάτευση που είναι μπροστά όσον αφορά το εργασιακό προετοιμάζει ο Γιώργος Κατρούγκαλος επαναλαμβάνοντας και παλαιότερη τοποθέτησή του ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα»

Ωστόσο χαρακτηρίζει θετικές τις θέσεις του πορίσματος της επιτροπής των Σοφών καθώς όπως τονίζει  «απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα».

Επισημαίνει ότι στο πόρισμα οι ανεξάρτητοι ειδικοί διαπιστώνουν ότι για τον συνδικαλιστικό νόμο και τις ομαδικές απολύσεις δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές, γιατί βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, «υποστηρίζουν τις απόψεις μας, καθώς δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας στη συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο εκτιμά ότι θα έχει θετική κατάληξη.

Για τον κατώτατο μισθό στα προ της κρίσης επίπεδα ο υπουργός Εργασίας τονίζει πως «αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι ο θεσμικός μηχανισμός. Εμείς δεν θέλουμε να αποφασίζεται ο κατώτατος μισθός από το κράτος, θέλουμε να γυρίσει στην αρμοδιότητα αυτών που τους αφορά, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Επομένως η πρόταση της πλειοψηφίας της επιτροπής των ανεξάρτητων ειδικών -γιατί υπάρχουν οκτώ συστάσεις με ομοφωνία, υπάρχουν και ορισμένες όπως αυτή που είναι κατά πλειοψηφία- είναι να ορίζεται ο κατώτατος μισθός από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, αναφέρει ότι υπάρχει συζήτηση με τους θεσμούς για έναν σφαιρικό τρόπο αντιμετώπισης «στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης χρέους πολυοφειλετών, αυτών δηλαδή που χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες, τονίζει ότι «η βασική μας μέριμνα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν αποκατάσταση της νομιμότητας, να υπάρχουν άδειες που δεν υπήρχαν για 30 χρόνια, και η προστασία της Δημοκρατίας» και «ως συνταγματολόγος αισθάνομαι ότι η λύση που επιλέξαμε ήταν σωστή», ενώ κληθείς να σχολιάσει τη διακοπή της συνεδρίασης του ΣτΕ, υπογραμμίζει ότι «δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής», «η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι ιδιαίτερα σεμνή και σιωπηλή ως προς την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης».