Υγεία

Ακαδημαϊκές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας ενέκρινε το Υπ. Υγείας


Την εισήγηση του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, για την ανάπτυξη της 1ης Ακαδημαϊκής Μονάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αποδέχθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ενώ ήδη διαβίβασε το σχετικό αίτημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), προκειμένου αυτό να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι Ακαδημαϊκές Μονάδες για την ΠΦΥ, οι οποίες θα συγκροτηθούν σε συνεργασία με τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων στις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν ως στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών και του λοιπού προσωπικού που στελεχώνουν τις Δημόσιες Δομές Υγείας. Παράλληλα, η Ακαδημαϊκή Μονάδα αποτελεί έναν χώρο έρευνας κι ανάπτυξης νέων μεθόδων κι εργαλείων, των οποίων η εφαρμογή  αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στον πληθυσμό. Επιπλέον, θα διευκολύνει την  προτυποποίηση των διαδικασιών και την εξεύρεση καλών πρακτικών στο επίπεδο της λειτουργία και της παροχής υπηρεσιών στην ΠΦΥ.

Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν Ακαδημαϊκές Μονάδες στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη, σε συνεργασία με τα  Ιατρικά Τμήματα των εκεί πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και στη συνέχεια θα οριστούν σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας τονίζει πως οι Ακαδημαϊκές Μονάδες ΠΦΥ σκοπό έχουν την υπέρβαση του παλιού μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας  της περίθαλψης σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, με έμφαση στον σχεδιασμό δράσεων προαγωγής Υγείας, πρόληψης, θεραπείας, φροντίδας κι αποκατάστασης. Αποτελούν έναν χώρο διεπιστημονικής εκπαίδευσης κι ένα πεδίο παράλληλης εκπαίδευσης του προσωπικού των ΤΟΜΥ, ειδικευόμενων ιατρών και φοιτητών Ιατρικής και Νοσηλευτικής και άλλων επαγγελματιών, αναπτύσσοντας κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό.

Η Ακαδημαϊκή Μονάδα ΠΦΥ ασχολείται με την εκτίμηση των εκπαιδευτικών αναγκών των επαγγελματιών Υγείας, τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού και την κυκλική εκπαίδευση μέσα στην ίδια τη Μονάδα. Στοχεύει δε στην παροχή υπηρεσιών Υγείας με την εφαρμογή προτυποποιημένων νέων μεθόδων και εργαλείων στην καθημερινή λειτουργία της ΤΟΜΥ, με τρόπο μετρήσιμο και με δυνατότητα να αξιολογείται το αποτέλεσμα των δράσεων.