Οι αγορές, όπως έχει καταγραφεί πολλάκις σε εκθέσεις διεθνών φορέων και θεσμών, εκτιμούν πως η συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης στην Ελλάδα αποτελεί προαπαιτούμενο για να παραμείνει η οικονομία σε σταθερές ράγες και η χώρα να κατακτήσει τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας.
Με δεδομένο το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου και τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η επίτευξη αυτοδυναμίας από αυτή και η συγκρότηση κυβέρνησης μακράς πνοής αποτελεί το βασικό σενάριο. Το πολιτικό ρίσκο έχει μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και οι αγορές φαίνεται πως αισιοδοξούν για τις μετεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με «φόντο» την οικονομία και την επενδυτική βαθμίδα.
Αυτό είναι το συμπέρασμα της ανάλυσης του Bloomberg για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπου μεταξύ άλλων υπενθυμίζεται πως «οι αγορές, οι αναλυτές και οι οίκοι αξιολόγησης επιθυμούν μια σταθερή κυβέρνηση που θα διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει».
Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι «χάρη στις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οίκοι αξιολόγησης είναι έτοιμες να κατατάξουν την Ελλάδα καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας που είχε χαθεί πριν από 13 χρόνια, όταν ξεκίνησαν τα πακέτα διάσωσης της χώρα». Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι η Fitch, η S&P και η DBRS αξιολογούν την Ελλάδα μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Moody’s διατηρεί τη χώρα τρία σκαλοπάτια κάτω από την πολυπόθητη αξιολόγηση.
Ηδη, όπως τονίζεται στην ανάλυση, τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται καλύτερα από εκείνα άλλων μελών της ευρωζώνης που ανήκουν ήδη στην ομάδα επενδυτικής βαθμίδας.
Επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις το Bloomberg εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Βουλή και θα συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό αποτελεί και το βασικό σενάριο το οποίο επεξεργάζονται οι αγορές.
Το σενάριο καταστροφής
Υπάρχει, όμως και αυτό που «προβλέπει» ότι η ΝΔ δεν αποκτά αυτοδυναμία και η Ελλάδα οδηγείται σε τρίτες εκλογές. Οι αναλυτές του Bloomberg το χαρακτηρίζουν ως καταστροφικό σενάριο, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η εξέλιξη θα αντιστρέψει τη θετική δυναμική γύρω από τις ελληνικές μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία που ακολούθησε της εκλογές του Μαΐου. Η πολιτική αστάθεια μπορεί να επιστρέψει, καθώς οι αγορές θα «δουν» ότι η ύπαρξη μιας νέας και σταθερής κυβέρνησης δεν είναι τόσο εύκολη όσο αναμενόταν».
Σε ανοδική πορεία η ελληνική οικονομία
Αναφερόμενο στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία έχει καλές επιδόσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023, υψηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Παρά το γεγονός ότι το χρέος μπορεί να έχει αυξηθεί ως απόλυτος αριθμός, έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ και εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω.
Στο μεταξύ, η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλή, ενώ η χώρα εξακολουθεί να έχει έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών στην ενέργεια.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, και ακόμη υψηλότερα το 2023 και τα επόμενα χρόνια, που θα βοηθήσουν στην εξυπηρέτηση του κόστους του χρέους.