Την αισιοδοξία του για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ εξέφρασε από το Στρασβούργο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Μιλώντας αποκλειστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Μπορίσοφ απέφυγε επιμελώς να αποκαλέσει τη γειτονική χώρα με το «συνταγματικό» της όνομα, μιλώντας απλώς για Σκόπια
Από το Στρασβούργο, όπου παρουσίασε σήμερα τις προτεραιότητες της βουλγαρικής προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Μπορίσοφ εξέφρασε την υποστήριξή του σε απευθείας συζητήσεις των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σημειώνοντας ότι εάν οι κκ Τσίπρας και Ζάεφ έχουν ανάγκη από τη βοήθεια της Βουλγαρίας «αμέσως θα τη δώσω». «Είμαι αισιόδοξος [..] Θα βρούμε τον δρόμο» είπε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπορίσοφ.
Κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να προβεί σε μια δήλωση για την αντιπαράθεση μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, και σε ευδιάθετο κλίμα, ο κ. Μπορίσοφ είπε εμφατικά ότι «πραγματικά
θέλω να λυθεί το ζήτημα ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια».
«Ο ομόλογός μου Αλ. Τσίπρας και ο ομόλογός μου Ζ. Ζάεφ είναι εξαιρετικά σοβαροί άνθρωποι» είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, εκφράζοντας παράλληλα τη γνώμη ότι (οι κκ. Τσίπρας και Ζάεφ) «πρώτα σε διμερές επίπεδο, όπως κάναμε και εμείς με τον Ζάεφ υπογράψαμε συμφωνία καλής γειτονίας και επικύρωσε η Βουλή των Σκοπίων, πρέπει και ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ να λύσουν πρώτα το ζήτημα μεταξύ τους». Γνωρίζω, σημείωσε ο κ. Μπορίσοφ, «ότι κάθε παρέμβαση, ακόμη και πρόταση για συνεργασία -να μην ξεχνάτε ότι εμείς στα Βαλκάνια είμαστε πολύ θερμόαιμα έθνη- δεν θα γίνει δεκτή καλά.
«Υποστηρίζω τη μεταξύ τους συζήτηση, τους γνωρίζω, εάν έχουν ανάγκη από βοήθεια, αμέσως θα τη δώσω, αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν οι δυο τους», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συνέχισε: «Εμείς μόνο θα χαρούμε, όπως έχουμε μεταξύ Σόφιας και Αθήνας, έτσι να έχουμε μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων, μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, εξαιρετικές σχέσεις».
Ο κ. Μπορίσοφ εμφανίστηκε αισιόδοξος διότι, όπως είπε «θα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε σοφότεροι και ότι δεν θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη με προβλήματα, αλλά με λυμένα προβλήματα. Η Ελλάδα (σ.σ. πρόφερε το όνομα της χώρας στα ελληνικά - Ελλάδα) είναι σπουδαία για τόσους αιώνες. Θα βρούμε τον δρόμο.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ παρουσίασε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο τις θέσεις της χώρας του που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο 6μηνο του 2018. Τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί και να ενταθεί η πολιτική συνοχής μεταξύ των κρατών -μελών. Επισήμανε την ανάγκη ενσωμάτωσης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο κ. Μπορίσοφ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει διάλογος με τις 4 χώρες του Βίζεγκραντ, σημειώνοντας ότι πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη του Δουβλίνου. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι στόχος της βουλγαρικής προεδρίας είναι να φέρει τους Ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.