Πολιτική

Αισιοδοξία Τσίπρα για QE και χρέος


Την ανάγκη ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ως μια παράμετρο που θα καθιστά την χώρα πόλο επενδύσεων, μια προοπτική, όπως σημείωσε για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017. Για πολλοστή φορά υπογράμμισε την αναγκαιότητα τήρησης των συμφωνηθέντων από την πλευρά των εταιρών, τονίζοντας πως η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της. Υπό αυτό το πρίσμα, όπως εξήγησε, η βιώσιμη λύση για το χρέος που αναζητείται δεν είναι ένα ζήτημα "εσωτερικής κατανάλωσης", αλλά το πραγματικό εφαλτήριο για μια χώρα να να δεχτεί επενδύσεις ύστερα από χρόνια αποπεπενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος πως αναφορικά με το QE μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου και πώς η Ελλάδα μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα Ντράγκι με τη νέα χρονιά.

"Όλοι οι συνομιλητές μου, συνέχισε, κατανόησαν την ανάγκη αυτή, κανείς δεν επιθυμεί να υπάρξουν νέες αναταράξεις, ειδικά με τον ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα στην περιοχή της, αλλά και εν όψει της εκλογικής χρονιάς σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες", ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφορικά με το φλέγον επίσης θέμα του Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το πλαίσιο των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί. Τόνισε πως την ίδια θέση εκφράζει και η Βρετανία, για την οποία εκτίμησε ότι δεν θα ζητήσει αξιώσεις. Επίσης, επανέλαβε στους συνομιλητές του και βρήκε κατανόηση πως βιώσιμη λύση με στρατεύματα κατοχής στο βόρειο τμήμα δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό έχει αμφισβητήσει την Συνθήκη της Λωζάννης. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η στάση αυτή του τούρκου προέδρου δεν μπορεί να δημιουργήσει θετικό κλίμα στις συζητήσεις. 

Από την άλλη πλευρά, ο Αλ. Τσίπρας έστειλε εκ νέου μήνυμα προς του Ευρωπαίους με σκοό να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα γύρω από το Προσφυγικό, τονίζοντας πως "η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ".

Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός έκανε γνωστό πως η επόμενη Συνόδος των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών θα γίνει στις 28- 29 Ιανουαρίου στη Λισαβόνα, εν όψει την άτυπης Συνόδου της Μαλτας στις αρχές Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχετική ερώτηση αν έθεσε θέμα στην κ. Μέρκελ για τις θέσεις του κ. Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ποτέ δεν θέτει ζητήματα που αφορούν υπουργούς της, απλώς ζητάω από την ίδια τις θέσεις της και της απόψεις της.

Για ανάγκη εύρεσης λύσεων δια της διπλωμτικής οδού μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Συρία. «Εχουμε δει τις επιπτώσεις των τραγικών εξελίξεων στη Συρία. Είναι απαραίτητος ένας θετικός διπλωματικός ρόλος της Ευρώπης», είπε σημειώνοντας ότι είναι θετικό ότι επιτεύχθηκε -έστω και εύθραυστη- εκεχειρία.

Τέλος όσον αφορά την συμφωνία με τον Καναδά, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως " τον τελευταίο χρόνο πετύχαμε αλλαγές στη συμφωνία που ήταν προβληματική σε πολλά σημεία της, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Με αυτές έχουμε μια συμφωνία αρκετά διαφορετική".

Μέρκελ: Συζητήσαμε για Κυπριακό, προσφυγικό και ελληνικό πρόγραμμα

Τρία ήταν τα βασικά αντικείμενα συζήτησης ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όπως γνωστοποίησε η ίδια: Το Κυπριακό, το προσφυγικό και το ελληνικό πρόγραμμα. Όλα αυτά στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής σήμερα το πρωί.

Όσον αφορά την ελληνική οικονομία και το προσφυγικό, η Γερμανίδα Καγκελάριος απάντησε, ότι δεν μπορεί να μπει σε λεπτομέρειες, ωστόσο ανέφερε ότι τα θέματα της συνάντησης ήταν τρία. Όσον αφορά το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε, ότι συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα, κυρίως με την αποστολή εμπειρογνωμόνων, μεταξύ άλλων, μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Δεύτερον, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, επικεντρωθήκαμε στο Κυπριακό και τρίτον, στην πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.