Αγορές

Αισιοδοξία στη Wall για τη συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας


Με κέρδη έκλεισε απόψε η Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την επικείμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκη σημείωσε άνοδο, καθώς δημοσιεύματα αποκαλύπτουν πως η πρώτη φάση της σινο-αμερικάνικης εμπορικής συμφωνίας μπορεί να λάβει χώρας εντός του Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Global Times τόνισε πως το Πεκίνο παραμένει δεσμευμένο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια δεύτερη φάση ή ακόμα και μια τρίτη φάση εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές θεωρούν πως σύντομα οι δύο πλευρές θα κατορθώσουν να βρουν λύση και να υπογράψουν, τελικά, τη «Φάση Ι» της εμπορικής συμφωνίας.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του World Trade Monitor, συρρικνώθηκε τον Σεπτέμβριο το παγκόσμιο εμπόριο, αφού ο όγκος διολίσθησε κατά 1,3% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,5% τον Αύγουστο. Οι εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν απώλειες κατά 2,1% τον Σεπτέμβριο σε μηνιαία βάση, ενώ στην Ασιατική χώρα διολίσθησαν κατά 6,9%. Στις άλλες χώρες της Ασίας, τον Σεπτέμβριο, ο όγκος του εμπορίου σημείωνε πτώση 3,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς.

Νωρίτερα, όπως γνωστοποίησε η Fed Νέας Υόρκης, ως αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, η υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων προσθέτει ποσοστό ύψους έως και 25% επί της τιμής, όταν τα κινεζικά προϊόντα εισάγονται στη χώρα. Αν οι κινεζικές εταιρείες απορροφούσαν αυτό το κόστος, θα έπρεπε να μειώσουν τις τιμές τους κατά περίπου 20%, έτσι ώστε τα αμερικανικά καταστήματα λιανικής ή χονδρεμπορίου να διατηρήσουν τις δικές τους τιμές και τα έσοδα σταθερά. Όμως δεν συμβαίνει αυτό, καθώς τα στοιχεία εισαγωγών από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 δείχνουν ότι οι τιμές των εισαγόμενων κινέζικων προϊόντων έπεσαν μόνο κατά 2%, σύμφωνα με την έρευνα της Fed Νέας Υόρκης. Το ποσοστό αυτό συνάδει με τις μειώσεις τιμών που έχουν γίνει και σε πολλές άλλες χώρες επειδή το παγκόσμιο εμπόριο επιβραδύνεται.

Εν συνεχεία, υποστηρίζεται πως οι ερευνητές διαπίστωσαν όμως ότι η Κίνα έχει αισθανθεί τις επιπτώσεις των υψηλών δασμών. Οι εισαγωγές μηχανημάτων και ηλεκτρικού εξοπλισμού από την Κίνα στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά περίπου 2% από το 2017 ενώ εκείνες των ηλεκτρονικών κατά 6%. Αυτό το μερίδιο της αγοράς «πήγε κυρίως στην Ευρώπη και την Ιαπωνία για τα μηχανήματα και στη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ για τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη», επισημαίνουν. Στην έρευνα δεν εξετάστηκε πόσο μερίδιο της αγοράς κατέκτησαν οι Αμερικανοί προμηθευτές, ούτε αν οι άλλες χώρες χρεώνουν υψηλότερες τιμές από την Κίνα. Το γεγονός εξάλλου ότι οι τιμές σε δολάρια των κινεζικών προϊόντων δεν έχουν μειωθεί σημαίνει ότι η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος κατά περίπου 10% αφότου επιβλήθηκαν οι πρώτοι δασμοί δεν χρησιμοποιήθηκε από τους εξαγωγείς για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως υποστήριζαν ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow jones τερμάτισε στις 28,065.45 μονάδες, με κέρδη 0.68%.    

Παράλληλα, ο S&P 500 έφτασε τις 3,133.1 μονάδες, αυξανόμενος κατά 0.73%.    

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 8,632.49 μονάδες, με άνοδο 1.32%.