Πολιτική

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την κυπριακή οικονομία


 Πιο αισιόδοξη από τους ξένους παρατηρητές είναι η κυβέρνηση για τη φετινή πορεία της οικονομίας, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να δείχνουν ότι ακόμα και αυτές οι αισιόδοξες προβλέψεις ενδέχεται να ξεπεραστούν το 2016.

Οι διεθνείς πιστωτές και οι ξένοι οίκοι τοποθετούν τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 1,5-2% ενώ το υπουργείο οικονομικών εκτιμά ότι μπορεί να φθάσει ή να ξεπεράσει το 2,2%. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας σε σχέση με το ΑΕΠ, η κυπριακή οικονομία κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο του 2017 ανάπτυξη για πέμπτο συνεχές τρίμηνο που έφθασε το 2,7%.

To Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,4% το 2016 διαβλέποντας ωστόσο εξωγενείς κινδύνους στις προβλέψεις. Το 2015 η οικονομία μεγεθύνθηκε με ρυθμό 1,6%, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, κατά τα οποία η σωρευτική συρρίκνωση του ΑΕΠ πλησίασε το 12%.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας οικονομικών μελετών της Ελληνικής Τράπεζας Ανδρέας Ασσιώτης αναφέρει στη StockWatch ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται για τα καλά σε τροχιά ανάκαμψης.Η ανάπτυξη που καταγράφεται, αναφέρει, υποστηρίζεται κυρίως από την εγχώρια κατανάλωση, αλλά και την ανθεκτική επίδοση των τομέων του τουρισμού και των επαγγελματικών επιχειρήσεων.

Στους τομείς αυτούς, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ως προς το κόστος, υποστηρίχθηκε από την υποτίμηση του ευρώ και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. Η θετική πορεία της οικονομίας αποτυπώνεται στους πλείστους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Ο τουρισμός, που αποτελεί έναν από τους τομείς στήριξης της οικονομίας, κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Οι αφίξεις για την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου παρουσιάζουν άνοδο 21,9% και τα έσοδα σημειώνουν αύξηση 12,5% για το δίμηνο του έτους. Θετική είναι και η πορεία στον κλάδο της κατανάλωσης και του λιανικού εμπορίου. Το λιανικό εμπόριο κατέγραψε άνοδο 5,1% το δίμηνο του 2016.

Ο τομέας των αυτοκινήτων καταγράφει σημαντική άνοδο με τις εγγραφές σαλούν να αυξάνονται κατά 25,9% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Η χρήση πιστωτικών καρτών παρουσιάζει αύξηση με την αξία της χρήσης καρτών από κύπριους στην εγχώρια αγορά να βρίσκεται το τετράμηνο του έτους στο +7%.

Τα ταξίδια κυπρίων στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 2,3% την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2016. Στον τομέα των ακινήτων, ο αριθμός πωλητήριων εγγράφων που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο το πρώτο τρίμηνο του 2016 ήταν αυξημένος κατά 24% σε σχέση με πέρσι.

Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις άδειες οικοδομής, τα οποία είναι ενδεικτικά της μελλοντικής δραστηριότητας στον κλάδο, καταδεικνύουν μείωση 19,6% στο εμβαδόν αδειοδοτηθέντων έργων το πρώτο δίμηνο του έτους.

Ωστόσο, τα στοιχεία για τις πωλήσεις τσιμέντου, που περιλαμβάνουν και τις εξαγωγές, δείχνουν αύξηση 38,4% για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου. Στο εξωτερικό εμπόριο καταγράφεται αρνητική μέχρι στιγμής εικόνα καθώς οι εξαγωγές παρουσιάζουν μεγάλη μείωση 29,7% την περίοδο Ιανουαρίου- Μαρτίου ενώ οι εισαγωγές σημειώνουν πτώση 5,5%. Μέρος της μεταβολής φαίνεται να οφείλεται στις τιμές του πετρελαίου.