Συνεχίζεται η δραματική πτώση μετοχών και δεικτών στο χρηματιστήριο, που εξανεμίζει δισεκατομμύρια κεφαλαιοποίησης, οδηγώντας πολλά χαρτοφυλάκια στα πρόθυρα «ασφυξίας». Το ψυχολογικό κλίμα επιδεινώνονται και οι ανησυχίες εντείνονται.
Η αιτία δεν είναι μόνον η αρνητική διεθνής συγκυρία. Στο ταμπλό του ΧΑ αποτυπώνονται ο προβληματισμός της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η δυσπιστία της όσον αφορά τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιτύχει τους στόχους της για ταχύτερη ανάπτυξη, με μειωμένη φορολογία, περισσότερες επενδύσεις και μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ανάλογο κλίμα – με χαμηλότερους τόνους απαισιοδοξίας - επικρατεί και στην αγορά ελληνικών ομολόγων, όπου οι αποδόσεις σταθεροποιούνται σε αρκετή απόσταση από τα ιστορικά χαμηλά.
Τον σκεπτικισμό και τις αμφιβολίες των διαχειριστών κεφαλαίων επέτεινε η στάση του οίκου Moody’s, ο οποίος αντί της αναμενόμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, περιορίστηκε την Παρασκευή να δημοσιεύσει ένα συνοπτικό σημείωμα με αμφίσημες επισημάνσεις, τονίζοντας κυρίως τους κινδύνους και δίνοντας λιγότερη έμφαση στις θετικές προοπτικές.
H (μη) έκθεση της Moody's
Ο αμερικανικός οίκος διατυπώνει την άποψη ότι η Ελλάδα έχει «χαμηλή δημοσιονομική ισχύ», λόγω του μεγάλου χρέους της. Αντιστάθμισμα αποτελεί η «καλή διάρθρωσή του χρέους, με πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περιόδους αποπληρωμής». Τονίζει επίσης ότι κίνδυνο συνιστά η «υψηλή ευπάθεια» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η επισήμανση αυτή επιβαρύνει το κλίμα για τις τραπεζικές μετοχές, που παραμένουν στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος και συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στο ΧΑ.
Σήμερα ξεκίνησαν με δραματικές απώλειες και ο κλαδικός τους δείκτης βυθίστηκε στο -5,42% τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών. Ακολούθησαν έντονες διακυμάνσεις. Σταδιακά ανακάμπτουν και οι απώλειες περιορίζονται.
Ανεξάρτητα από τη συνέχεια στο ταμπλό, το γεγονός είναι ότι το ψυχολογικό κλίμα έχει επιδεινωθεί, ο πήχυς των προσδοκιών χαμηλώνει και τα επιθετικά funds καραδοκούν «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» για να αξιοποιήσουν την ευκαιρία και να πάρουν τη ρεβάνς αποτυχημένων σορταρισμάτων τους. Οι πιέσεις τους μπορεί να συνεχισθούν μέχρι το κλείσιμο των Παραγώγων στις 20 Σεπτεμβρίου.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η αγορά χρειάζεται τώρα «καλά νέα» και εκθέσεις που θα ενισχύουν την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΧΑ.
Χωρίς αυτές τις «τονωτικές ενέσεις», θα παραμείνει τις επόμενες εβδομάδες σε δοκιμασία αντοχών και στηρίξεων, με κυρίαρχο στοιχεία την έντονη μεταβλητότητα και την απουσία τάσης.
«Στοίχημα» αποτελεί η παραμονή του δείκτη στη ζώνη πρόσφατης συσσώρευσης, πάνω από τις 830 μονάδες, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας βαθιάς διόρθωσης.
Μετοχές και δείκτες
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 814,3 μονάδες, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας -2,09%. Αυτή την ώρα έχει ανακάμψει στι 822 και οι απώλειες έχουν περιορισθεί σε 1,15%.
Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -5,42% τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης και τώρα κινείται στα υψηλά ημέρας, χάνοντας «μόνον» 2,37%. Η Alpha Bank που υποχωρούσε κατά 6,6% χάνει τώρα 2,5%, όπως και η Εθνική. Πειραιώς -3%, Aurobank -2,2%, Attica -1,5%.
Στο κόκκινο όλα τα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ και ΕΧΑΕ -2,7%, Μυτιληναίος και Jumbo -2,4%, ΔΕΗ, Cenergy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -1,8%.