H Agroknow, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια Τροφίμων (Global Food Safety Initiative, GFSI) το οποίο πραγματοποιήθηκε ψηφιακά από τις 23 ως τις 25 Μαρτίου με πάνω από 600 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, διοργάνωσε δύο πάνελ με κύριο θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και την ασφάλεια των τροφίμων.
Το πρώτο πάνελ, που έλαβε χώρα στις 24 Μαρτίου και συντονίστηκε από τον Καθηγητή Ασφάλειας Τροφίμων και βασικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης για την πρόληψη διατροφικών σκανδάλων, κύριο Κρις Έλιοτ, αναφέρθηκε στις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα από επιχειρήσεις και εθνικούς φορείς ελέγχου τροφίμων. Συμμετείχαν η Καρλέτα Ότον, Αντιπρόεδρος ασφάλειας προϊόντων της Amazon, ο Zόλταν Σιπός, Αντιπρόεδρος ποιότητας, ασφάλειας & περιβάλλοντος της Coca-Cola, η οποία χρησιμοποιεί ήδη την πλατφόρμα πρόβλεψης κινδύνων «FOODAKAI», προϊόν της Agroknow, ο Ντόναλτ Πράτερ, Επίτροπος για την ασφάλεια εισαγόμενων τροφίμων του Αμερικάνικου FDA και ο Νίκος Μανουσέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Agroknow.
«Υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, πρόκειται για το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα των πρωτοπόρων εταιρειών-οργανισμών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπολοίπων. Πράγματι, η πρόκληση που έχουμε να διαχειριστούμε είναι πολύ μεγάλη: Πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τις σπουδαίες εφαρμογές της μια ισότιμα προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη τεχνολογία ώστε να υποστηρίξει κάθε κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε πραγματικά να έχουμε περισσότερο ασφαλές και υγιεινό φαγητό στα πιάτα των καταναλωτών», σημείωσε ο Νίκος Μανουσέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Agroknow.
Στο δεύτερο πάνελ της επόμενης ημέρας ο Γιάννης Στοΐτσης, Eπικεφαλής Τεχνολογίας της εταιρείας, παρουσίασε μια πλατφόρμα που προσφέρει «Risk Data as Service», δηλαδή παγκόσμια δεδομένα για την ασφάλεια των τροφίμων τα οποία μπορεί να κατεβάσει κάποιος πολύ εύκολα και γρήγορα για να κάνει πρόβλεψη επικινδυνότητας (risk prediction). Μάλιστα, αναφέρθηκε και στους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας για το 2021, ανάμεσα στους οποίους είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του πελατολογίου στη Βόρεια Αμερική.
Συμπεράσματα από ένα panel ειδικών που έλαβε χώρα στο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια Τροφίμων (Global Food Safety Initiative -GFSI)
- Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια Τροφίμων είναι μια δράση του Consumer Goods Forum (https://www.theconsumergoodsforum.com/), του οργανισμού που έχει ως μέλη επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων και λιανικής από ολόκληρο τον κόσμο.
- Το ετήσιο συνέδριο της Πρωτοβουλίας συγκεντρώνει πάνω από 600 συμμετέχοντες που εργάζονται στην περιοχή της ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.
- Οι συμμετέχοντες προέρχονται από επιχειρήσεις, φορείς πιστοποίησης, κυβερνητικούς φορείς, διεθνείς οργανισμούς, και ενώσεις καταναλωτών.
- Την Τετάρτη 24 Μαρτίου, η ελληνική εταιρεία πληροφορικής Agroknow (https://www.agroknow.com) διοργάνωσε ένα panel γύρω από τη θεματική των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης για την πρόληψη προβλημάτων ασφάλειας τροφίμων.
- Η συζήτηση συντονίστηκε από τον Καθηγητή Ασφάλειας Τροφίμων Chris Elliott (https://pure.qub.ac.uk/en/persons/christopher-elliott) από το Queen’s University of Belfast, έναν από τους βασικούς συμβούλους της Βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα πρόληψης διατροφικών σκανδάλων.
- Ομιλητές ήταν:
- η Carletta Otton, αντιπρόεδρος ασφάλειας προϊόντων της Amazon,
- ο Zoltan Syposs, αντιπρόεδρος ποιότητας, ασφάλειας & περιβάλλοντος της Coca-Cola,
- ο Donald Prater, επίτροπος για την ασφάλεια εισαγόμενων τροφίμων του Αμερικάνικου FDA,
- ο Νίκος Μανουσέλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Agroknow.
- Το πάνελ αναφέρθηκε στις καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που ήδη χρησιμοποιούνται σε μεγάλη κλίμακα από επιχειρήσεις όπως η Amazon και η Coca-Cola, αλλά και από εθνικούς φορείς ελέγχου τροφίμων όπως αυτός των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Η Amazon έχει εξειδικευμένο τμήμα αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για την πρόβλεψη προβλημάτων στα προϊόντα που διαθέτει. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει και μια ομάδα περισσότερων των 400 μηχανικών πληροφορικής, που αναλύουν εκατοντάδες πηγές πληροφορίας κάθε εβδομάδα, για να εντοπίσουν προϊόντα που δεν είναι ασφαλή για κατανάλωση και να τα αποσύρουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της.
- Η Coca-Cola χρησιμοποιεί την πλατφόρμα πρόβλεψης κινδύνων FOODAKAI που έχει αναπτυχθεί από την Agroknow, για να ενημερώσει και υποστηρίξει τις αποφάσεις των τμημάτων ασφάλειας τροφίμων σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει εμπορική παρουσία.
- Η Αμερικάνικη κυβέρνηση πριν μερικούς μήνες δημοσίευσε την Ψηφιακή Στρατηγική για Εξυπνότερη Ασφάλεια Τροφίμων (https://www.fda.gov/food/new-era-smarter-food-safety), με βασικό συστατικό την αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για την πρόληψη δηλητηριάσεων καταναλωτών και ανακλήσεων προϊόντων τροφίμων. Εδώ και 3 χρόνια έχει αναπτύξει ένα εσωτερικό σύστημα πρόβλεψης κινδύνων που αφορούν εισαγόμενα προϊόντα τροφίμων, το οποίο καθοδηγεί τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που γίνονται από τις τελωνειακές αρχές της.
- Στο σχόλιό του, ο Καθ. Elliott αναφέρθηκε στις δισεκατομμύρια πηγές πληροφορίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την “εκπαίδευση” και βελτίωση των προβλεψεων που κάνουν οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης. Αυτές, ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
- επίσημες ανακλήσεις προϊόντων
- αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων
- επιστημονικές δημοσιεύσεις και άλλη βιβλιογραφία
- παράπονα και καταγγελίες καταναλωτών
- συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα
- εσωτερικές αστοχίες και ανακλήσεις που καταγράφονται στις γραμμές παραγωγής.
- Στην παρέμβασή του, ο Νίκος Μανουσέλης σημείωσε:
- “Στο σημερινό panel ακούμε πολύ ενδιαφέρονται πράγματα από αυτούς που δείχνουν το δρόμο: όλοι οι συμμετέχοντες εκπροσωπούμε οργανισμούς που χρησιμοποιούν σε μεγάλη κλίμακα τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να προλάβουμε κινδύνους στα τρόφιμα.
- Εγώ θα ήθελα να κρατήσουμε στο μυαλό μας το ψηφιακό χάσμα που αναδεικνύεται μεταξύ των πρωτοπόρων και της πλειοψηφίας των υπολοίπων.
- Η πρόκληση είναι μεγάλη: πώς θα μπορέσει η τεχνητή νοημοσύνη να αποτελέσει μια τεχνολογία εύκολα προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη, ώστε να υποστηρίξει κάθε κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα και να έχουμε περισσότερο ασφαλές και υγιεινό φαγητό στα πιάτα των καταναλωτών;”.