Πολιτική

Αγριες μάχες παρασκηνίου για τον έλεγχο της Τρ. Πειραιώς


Χωρίς ανακωχές και διάθεση αναζήτησης συμβιβαστικών λύσεων συνεχίζεται ο παρασκηνιακός πόλεμος για τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς ο μεγαλύτερος μέτοχος της, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζον Πόλσον, εμφανίζεται αποφασισμένος να επιτύχει παντί τρόπω τον στόχο του και να επιβάλει διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος δεν θα έχει σχέση με το προηγούμενο διοικητικό καθεστώς της περιόδου Σάλλα.

Του Νώντα Χαλδούπη

Ο Αμερικανός επενδυτής, που ως τώρα βγαίνει χαμένος και μάλιστα με μεγάλα ποσά από τις τοποθετήσεις κεφαλαίων στην Τράπεζα Πειραιώς, δεν θέλει απλώς έναν «δικό του άνθρωπο» επικεφαλής της τράπεζας. Επιδιώκει μέσω αυτού να έχει ουσιαστικό ρόλο και συμμετοχή στη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Κατά την εκτίμηση του Πόλσον και των συνεργατών του στα funds που διαχειρίζεται, το αχανές δανειακό χαρτοφυλάκιο της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για κέρδη, ιδιαίτερα εάν γίνει σωστή (και επιθετική…) διαχείριση των προβληματικών δανείων σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Γι αυτό θέλει τόσο πολύ να θέσει υπό τον έλεγχό του την τράπεζα, τοποθετώντας φίλια πρόσωπα επικεφαλής της.

Η επιλογή που δεν ολπκληρώθηκε

Άλλωστε, διατηρούσε άριστη σχέση με τον τέως διευθύνοντα σύμβουλο, Άνθιμο Θωμόπουλο, ο οποίος όμως δέχθηκε πολύ σκληρή επίθεση από τον τότε πρόεδρο Μ. Σάλλα, που τον κατηγόρησε ακόμη και για μεθοδεύσεις με στόχο την αποτυχία της ανακεφαλαιοποίησης. Οπως λένε στην τραπεζική αγορά, λίγους μήνες μετά τον εξαναγκασμό Θωμόπουλου σε παραίτηση, ο κ. Πόλσον πήρε τη δική του ρεβάνς έναντι του Μ. Σάλλα, ενορχηστρώνοντας τις πιέσεις από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), που οδήγησαν τον Έλληνα τραπεζίτη σε παραίτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πόλσον έφθασε ένα βήμα πριν από την επίτευξη του στόχου του, καθώς είχε συμφωνηθεί από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές (SSM, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) η ανάδειξη ως διευθύνοντος συμβούλου κορυφαίου Έλληνα τραπεζίτη, ο οποίος έχει σήμερα τη θέση αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου σε άλλη συστημική τράπεζα και θεωρείται ιδιαίτερα ικανός σε θέματα διαχείρισης προβληματικών δανείων.

Σύμφωνα με μία ερμηνεία των εξελίξεων, ο εν λόγω τραπεζίτης αποφάσισε τελικά να αποσυρθεί από τη διαδικασία, επειδή διέρρευσε πρόωρα στον Τύπο το όνομα του, παρότι η διαδικασία επιλογής υποτίθεται ότι διέπεται από αυστηρούς κανόνες εμπιστευτικότητας. Μάλιστα, για να αποφευχθούν «διαρροές» η διαδικασία αναζήτησης κορυφαίων στελεχών είχε μεταφερθεί από το αθηναϊκό παράρτημα της εταιρεία Egon Zehnder στα κεντρικά της στο Λονδίνο.

 Νέα λίστα υποψηφίων 

Δεδομένου ότι οι καθυστερήσεις έχουν φέρει σε οριακό σημείο τη διαδικασία επιλογής προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, μεταξύ κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος συμφωνήθηκε χθες να αρχίσει ένας ακόμη γύρος αξιολόγησης υποψηφιοτήτων, ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες να επιλεγεί ο διευθύνων σύμβουλος. Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα δοθεί ευκαιρία να επανέλθει ο τραπεζίτης που αποσύρθηκε από τη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα Πόλσον φαίνεται αποφασισμένη να «πρεσάρει» πολύ στενά, αξιοποιώντας και την επιρροή της στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ώστε να αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο να επιλεγεί για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου κάποιο από τα νυν ή πρώην στελέχη της τράπεζας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη θέση και θεωρούνται ότι ανήκουν στη «σφαίρα επιρροής» του Μιχ. Σάλλα.

Σημειώνεται ότι άλλη καθυστέρηση στη διαδικασία στελέχωσης της Πειραιώς δεν μπορεί να υπάρξει, δεδομένου ότι οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες αποτελούν μία από τις τελευταίες εκκρεμότητες για την εκταμίευση πριν το τέλος Οκτωβρίου της υποδόσης των 1,7 δισ. ευρώ. 

Σε αυτές τις άκρως πιεστικές για την κυβέρνηση συνθήκες, είναι προφανές ότι η πλευρά Πόλσον έχει πολύ ισχυρούς μοχλούς για να επιβάλει τη δική της επιλογή, δεδομένου ότι ο SSM αναγνωρίζει στο μεγαλομέτοχο ότι διατηρεί ένα άτυπο δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις...