Χρηστικά

Αγρίεψαν οι οικονομικοί εισαγγελείς με το μαύρο χρήμα


Σημαντική αύξηση των ποινικών διώξεων και των εντολών ελέγχου για τη διακίνηση μαύρου χρήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες καταγράφεται στους πρώτους μήνες του 2018, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Η εντατικοποίηση των ελέγχων προς την κατεύθυνση αυτή σχετίζεται άμεσα και με τις ανοιχτές υποθέσεις της Novartis, Siemens, τους εμπλεκόμενους στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και εμβασμάτων και σύμφωνα με πληροφορίες στο προσεχές διάστημα οι διώξεις θα επιταχυνθούν. Ο κλοιός γύρω από το «μαύρο χρήμα» είναι συντονισμένος και στήθηκε από τους οικονομικούς εισαγγελείς την ΑΑΔΕ και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο δίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, παρήγγειλε τον έλεγχο 78 προσώπων. Την ίδια περίοδο εκδόθηκε εντολή ελέγχου για 81 υποθέσεις (κάθε πρόσωπο μπορεί να ελέγχεται για μία, δύο ή περισσότερες υποθέσεις). Οριστικοποιήθηκαν 55 υποθέσεις στις οποίες τα βεβαιωθέντα ποσά ανήλθαν σε 1.441.717 ευρώ, από τα οποία ήδη εισπράχθηκαν 258.146 ευρώ.

Σε ότι αφορά στα εμπλεκόμενα πρόσωπα, η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, είχε ζητήσει πληροφορίες και τον έλεγχο 1.335 προσώπων το 2017 και 628 προσώπων το 2016. Παρατηρείται ότι συνολικά από το 2016 ζητήθηκε ο έλεγχος 2.041 προσώπων.

Σχετικά με τις εντολές ελέγχου παρατηρείται ότι το 2017 είχαν εκδοθεί 455 ενώ το 2016 ήτα 327. Αναλογικά, φέτος ο αριθμός θα αυξηθεί αισθητά. Συνολικά από το 2016 έχουν εκδοθεί 863 εντολές ελέγχου.

Σημειώνεται πως η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Αρχή αρ.7 ν.3691/2008) δύναται με βάση το συστατικό της νόμο, να διαβιβάζει και να ανταλλάσσει πληροφορίες εμπιστευτικής φύσης με τις αρμόδιες εισαγγελικές ή άλλες αρχές με ερευνητικές ή ελεγκτικές αρμοδιότητες, καθώς και με τις αρμόδιες αρχές του άρθρου 6 του ν.3691/2008, εφόσον οι πληροφορίες αυτές κρίνονται χρήσιμες για το έργο τους και για την εκπλήρωση των νόμιμων καθηκόντων τους. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Αρχή διαβιβάζει πληροφορίες στις Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε), για πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες διάπραξης αδικημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους, προκειμένου να εξεταστεί, να ελεγχθεί και να αποδειχθεί ή όχι η διάπραξή τους. Κάθε Έγγραφο Παροχής Πληροφοριών/Υπόθεση της Αρχής, ενδέχεται να περιλαμβάνει πληροφορίες για περισσότερα του ενός εμπλεκόμενα πρόσωπα, εφόσον αυτά σχετίζονται με την ίδια Υπόθεση.

Μηνύσεις

Ταυτόχρονα εντός του πρώτου διμήνου του 2018:

Υποβλήθηκαν 61 αναφορές για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή προς Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας βάσει του Ν.3691/2008.

Υποβλήθηκαν 54 αναφορές  για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή άνω των 50.000 ευρώ προς Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας βάσει του Ν.3691/2008

Εντοπίστηκαν 294 φορολογούμενοι με συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 513,8 εκατ. ευρώ προς στο Δημόσιο πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και ποινές φυλάκισης για μη εμπρόθεσμη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά και με κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Μόνο τον Φεβρουάριο εντοπίστηκαν 218 φορολογούμενοι, για ποσά ύψους 421,1 εκατ. ευρώ.