Αγορές

Αγοραστικός πυρετός στο ΧΑ, μεγάλα κέρδη στις τράπεζες


Σε ρυθμούς μινι ράλι "τρέχουν" πάλι οι τραπεζικές μετοχές και οι χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά με πυρετώδεις συναλλαγές, που υποδηλώνουν  αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και εισροή φρέσκου χρήματος. Ο βασικός λόγος είναι ότι με τη δημοσιοποίηση των παραμέτρων των stress test, εξέλιπε μιά βασική πηγή αβεβαιότητας  και υπολανθάνουσας ανησυχίας, που επηρέαζε τη χρηματιστηριακή αγορά βάζοντας "φρένο" στις τραπεζικές μετοχές. 

Αναλυτές και τραπεζίτες εκτιμούν ότι ο πήχυς μπαίνει χαμηλά, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να τον υπερβούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία και είναι μάλλον απίθανο να χρειασθεί κάποια ανακεφαλαιοποίηση.  Ο δρόμος λοιπόν ανοίγει πάλι και η ανοδική πορεία του ΧΑ μπορεί να συνεχισθεί, με λοκομοτίβα τα τραπεζιικά χαρτιά.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι πέραν των παραδοχών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας  που υιοθετούνται στα stress test, θετικό είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που τους επιτρέπουν να απορροφήσουν "ανώδυνα" ζημίες από επιθετικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες περαιτέρω από την άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων.

 Οι επόμενες συνεδριάσεις

 Το ζήτημα είναι τώρα πόσο θα κρατήσει η ευφορία, η οποία μπορεί να αναζωογονηθεί τις επόμενες μέρες-εβδομάδες με την επιτυχή έκβαση της επικείμενης νές δοκιμαστικής εξόδου στις χρηματαγορές  και με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch.

Προς το παρόν φαίνεται ότι οι εξελίξεις  συντηρούν και ανανεώνουν την ανοδική δυναμική του ΧΑ, κρατώντας παράλληλα την αγορά ελληνικών ομολόγων σε τροχιά συνεχούς αποκλιμάκωσης των αποδόσεων.

Πάντως το θέμα των stress test και  των επιπτώσεων από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου στις τράπεζες θα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς μέχρι τον Απρίλιο, καθώς  ποικίλες αναλύσεις και διιστάμενες απόψεις διεθνών οίκων θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι κόντρα στις θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται, ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια που πόνταραν σε διόρθωση, έχουν ακόμη μεγάλες ανοιχτές short. Οι προσπάθειες  να τις κλείσουν με τη χαμηλότερη δυνατή ζημία μπορεί να προκαλέσουν έντονη μεταβλητότητα μεταβλητότητα τις επόμενες μέρες-εβδομάδες.

Από τεχνική άποψη σημαντικό είναι ότι οι βασικοί δείκτες επανήλθαν πάνω από κρίσιμε ζώνες στήριξης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Μετοχές και δείκτες

Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα στις 890 μονάδες, με κέρδη 1,30% και βρίσκεται σε υψηλά ημέρας.  Πρώτο ζητούμενο η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 900 μονάδων, με στόχο τις 937.

Κατά 1,20% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.263 μονάδες. Ανοδο 2,60% σημειώνει ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στο τραπεζικό ταμπλό Πειραιώς +4,8%, Alpha +4%,  Attica +3%, Eurobank  +2,2%,Εθνική +1,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχωρίζει και σήμερα η ΔΕΗ, με +4%. Ακολουθούν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +3%, ΑΔΜΗΕ +2,4%, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος και ΟΛΠ +1,5%.

Στα mid caps Cenergy +5,3%, Ελλάκτωρ, Αβαξ και MIG +4,5%, Intralot +2,4%.

 Στη μικρή κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται το ράλι εταιρειών πληροφορικής. Profile +10%,  Q&R +8,3%, με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Στο κόκκινο, Follie και ΟΠΑΠ -2,3%, Coca-Cola και ΟΛΠ -1%, Τιτάν -0,8%.

Στα mid caps και στη μικρή κεφαλαιοποίηση Intralot +5,7% Κλουκίνας +4,7%, Profile +12%, Παπουτσάνης +10,5%, Q&Ρ +10%, Κέκροψ +8% (με σωρευτικά κέρδη 50% στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις και +200%(!) από τις 7 Δεκεμβρίου).

Εντυπωσιακός ο τζίρος, υπερβαίνει τα 35 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης.