Πολιτική

Αγορά Ακινήτων: Θετικά νέα...ύστερα από καιρό


Μετά την πολυετή ύφεση, τον "εξοστρακισμό" επαγγελματιών από την οικοδομή και την αγωνία μικροϊδιοκτητών - που παραμένει έκδηλη - λόγω φορολογίας, έλλειψης ρευστότητας/εισοδημάτων, το φως της δημοσιότητας βλέπουν κάποια στοιχεία που χαρακτηρίζονται θετικά για τον κλάδο επί το συνόλω...ύστερα από καιρό. Οι συνθήκες βέβαια δεν είναι καθόλου ρόδινες, καθώς οι έντονες προκλήσεις παραμένουν, ενώ η αγορά απέχει παρασάγγας από τα επίπεδα της εποχής 2007-2008.

Χαρακτηριστικό όμως είναι το γεγονός πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για το 2015 καταγράφηκε αύξηση 25% στις αγοραπωλησίες σε σχέση με τα στοιχεία ένα χρόνο νωρίτερα. Παράλληλα, βάσει των εκτιμήσεων της RE/MAX Ελλάς οι αυξητικές τάσεις παρατηρούνται και για το 2016.

Ενδεικτικό επίσης στοιχείο είναι το γεγονός ότι εν μέσω της γενικότερης ανασφάλειας και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις μετά από χρόνια. Οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν οριακά το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των μεταχειρισμένων ακινήτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,3% , ενώ των νέων ακινήτων (*) δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη μεταβολή (0,2%).  

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της  Αττικής  στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε μικρή πτώση 0,6%, ενώ αντίθετα στα νέα ακίνητα είχαμε αύξηση κατά 2,2% . Ακολούθως , στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα  μεταχειρισμένα κατά μέσο όρο ήταν 3,2%, ενώ  στα νέα ακίνητα οι τιμές επίσης μειώθηκαν κατά 4,8%. Τέλος , για την υπόλοιπη χώρα στα μεταχειρισμένα σημειώθηκε άνοδος κατά μέσο όρο 3,3% και στα νέα ακίνητα επίσης άνοδος κατά 1,6%.

Όπως εξηγεί η RE/MAX, η πρόβλεψή για την ελληνική αγορά ακινήτων το επόμενο χρονικό διάστημα είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Και αυτό οφείλεται στους εξής παράγοντες:

-Πρώτον, η ελληνική οικονομία δείχνει σημάδια σταθεροποίησης αλλά και προοπτικές ανάπτυξης.

-Ακολούθως, παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό αλλά και αύξηση της ζήτησης από την εγχώρια αγορά, καθώς οι τιμές των ακινήτων έχουν φτάσει σε ένα ιδιαίτερα ελκυστικό επίπεδο και το ακίνητο εξακολουθεί να αποτελεί μία αξιόπιστη επιλογή για επένδυση, σε συνδυασμό μάλιστα με τη διάθεση των τραπεζών για αύξηση των χορηγούμενων στεγαστικών δανείων.

*Σημείωση: Στην έρευνα του 2016, σε σχέση με έρευνες προηγούμενων χρόνων, υπάρχει η διαφοροποίηση της διάκρισης των κατοικιών σε νεότερα της πενταετίας (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα νεόδμητα) και σε παλαιότερα των 5 ετών, ενώ στο παρελθόν γινόταν διάκριση μεταξύ νεόδμητων και παλαιότερων. Η διαφοροποίηση αυτή κρίθηκε αναγκαία για την εξαγωγή πιο χρήσιμων συμπερασμάτων καθώς τα τελευταία 5 χρόνια έχει μειωθεί πάρα πολύ η οικοδομική δραστηριότητα.

Διαβάστε: Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τις συμβολαιογραφικές πράξεις 2015

Συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας:

-Σε όλη τη χώρα περίπου το 85% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 6% & 9% αντίστοιχα).

-Στην Αττική το 78%  των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια  έφθασαν μόλις στο 4%, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων ανήλθε στο 18% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.

-Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (96%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο 4% σε επαγγελματικά ακίνητα.

-Συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών, πανελλαδικά προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της πενταετίας) σε ποσοστό 92%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι πενταετίας) που κατάφεραν να συγκεντρώσουν μόλις το 8%. Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (29% του συνόλου), ενώ κυρίαρχη τέλος στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 30 ετών (40%).

-Στην Αττική, πάνω από 1 στα 2 ακίνητα (58%) που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας), συγκέντρωσαν μόνο το 4% των προτιμήσεων, ενώ αυτά με ηλικία 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν περίπου το 1/5  των προτιμήσεων (18%). Τέλος, για την ενδιάμεση κατηγορία ακινήτων ηλικίας 16 έως 25 ετών, το ποσοστό προτίμησης ανήλθε επίσης στο 20%, δηλαδή 1 στα 5.

-Στη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται οι κατοικίες άνω της 25ετίας με ποσοστό 52%, δηλαδή οι μισές από τις κατοικίες που συναλλάσσονται ενώ 1 στα 6 ήταν έως 10ετίας (16%) και το υπόλοιπο ποσοστό 32% αφορούσε ακίνητα 10 έως 25 ετών.

-Στην Αττική προτιμήθηκαν από τους μισούς περίπου αγοραστές (46%) οι μεσαίες κατοικίες (δηλαδή εμβαδού 71-110τ.μ.), οι μικρές κατοικίες (1-50τ.μ. και 50-70τ.μ.) από το ένα τρίτο περίπου (29%), ενώ όλες σχεδόν οι υπόλοιπες κατηγορίες κινήθηκαν κάτω από το 10%.

-Στη Θεσσαλονίκη η κατηγορία με την μεγαλύτερη απήχηση, ήταν από 71-90τ.μ. που την προτίμησαν σχεδόν 3 στους 10 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή (17%)  τα  διαμερίσματα 51-70τ.μ.  ενώ ένα ποσοστό 17% στράφηκε σε μεγάλες κατοικίες άνω των 150τ.μ.

Β.Κ