Παζλ για δύσκολους λύτες είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα εν μέσω σφοδρών πιέσεων για την αξιολόγηση όσο και για το προσφυγικό, που έχει αποκτήσει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε αγώνα δρόμου για να κλείσει τουλάχιστον το πρώτο μέτωπο καθώς για την μεταναστευτική κρίση - όπως έχει τονισθεί από εγχώριους και μη παράγοντες- απαιτείται μια συνολική γενναία αντιμετώπιση.
Σε οικονομικό επίπεδο το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί απαιτεί λεπτούς χειρισμούς με την κυβέρνηση να προσδοκά την άμεση έλευση των Θεσμών την επόμενη εβδομάδα. Την ώρα όμως που το ΔΝΤ κατέχει στο δημόσιο διάλογο ξανά τον ρόλο του "κακού", ένα δημοσίευμα του Spiegel έρχεται να ρίξει "λάδι στη φωτιά". Συγκεκριμένα, ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των χρεών της ήδη στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με το Ταμείο!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Der Spiegel, «το Ταμείο ανησυχεί ιδιαίτερα η προθυμία πολλών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ισχυρότερες παραχωρήσεις προς τους Έλληνες σε ό,τι αφορά τους όρους λιτότητας στο πλαίσιο του προγράμματος, λόγω της επιβάρυνσης από την τρέχουσα προσφυγική κρίση», αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι αυτό θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.
«Το ΔΝΤ επιμένει στις υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων των Ελλήνων και μπλοκάρει την εδώ και καιρό εκκρεμούσα έκθεση αξιολόγησης, που πρέπει να δώσει το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο στο γ΄ πακέτο διάσωσης. Οι ειδικοί του επισημαίνουν ότι οι Έλληνες έχουν υποσχεθεί μόνιμα πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ το έτος. Επειδή δεν καταφέρνουν να φορολογήσουν επαρκώς τους εύπορους, πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις», καταλήγει το δημοσίευμα στο τεύχος του περιοδικού που κυκλοφορεί σήμερα.
Νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν με το Ταμείο τονίζοντας την "κόκκινη γραμμή" της κυβέρνησης για την παράταση της πώλησης κόκκινων δανείων.
Όπως σημείωσε η διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο πρέπει να κλείσει και στα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα, δηλαδή το φορολογικό, τα δημοσιονομικά, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποίησεων.
Αναγνώρισε ότι και στα τέσσερα αυτά ζητήματα υπάρχει απόσταση στις θέσεις κυβέρνησης - δανειστών, υπογραμμίζοντας ότι στο φορολογικό και τα δημοσιονομικά οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο από την προηγούμενη Τρίτη.
Δεν διέψευσε μάλιστα τις πληροφορίες για την διάσταση απόψεων με το Ταμείο ειδικά στο συνταξιοδοτικό.
Ζοφερό κλίμα για το Προσφυγικό
To deadline μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου είναι στο τραπέζι με κορυφαίους παράγοντες να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου από κει και έπειτα. Από την πλευρά της άλλωστε η Κομισιόν παραδέχτηκε πως εξετάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που δεν υπάρξει συγκεκριμένη συμφωνία με την Τουρκία και τις διαφωνούντες χώρες οι οποίες έχουν κλείσει τα σύνορα και δέχονται συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων ημερησίως.
Μόλις χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ευρωπαϊκές δυνάμεις που συμπεριφέρονται με τρόπο ξένο για την αλληλεγγύη των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου. Όπως επεσήμανε, οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από περιοχές πολέμου προς την Ευρώπη. Παράλληλα επεσήμανε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε "νευρική κρίση" καθώς αναπτύσσονται ακροδεξιές δυνάμεις και μισαλλόδοξες απόψεις.
Σε δηλώσεις σαφής υποστήριξης προέβη από την πλευρά του ο κ. Πιτέλα, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της, σηκώνει ήδη πολύ μεγάλο βάρος μόνη της, ενώ δεν δίστασε να πει πως οι πολίτες της Μυτιλήνης αξίζουν το βραβείο Νόμπελ. «Τώρα είναι η ώρα της Ε.Ε. να κάνει το καθήκον της» υπογράμμισε και στάθηκε σε τρεις αρχές, οι οποίες, όπως είπε, πρέπει να εφαρμόζονται από όλους:
-Αρχή αλληλεγγύης
-Καταμερισμός του βάρους και των υποχρεώσεων
-Σεβασμός των κανόνων
Συναγερμός στην Ειδομένη
Εγκλωβισμένοι βρίσκονται περίπου 6,000 πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης με στόχο να περάσουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-Σκοπίων. Η κατάσταση παραμένει ασφυκτική και όσο περνά ο χρόνος χειροτερεύει καθώς οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν ανοίξει κανένα σημείο διέλευσης. Λίγο νωρίτερα περίπου 150 αφγανοί πρόσφυγες έχουν φτιάξει μια ανθρώπινη αλυσίδα κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης Ελλάδας-ΠΓΔΜ, διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο των συνόρων. Την ίδια ώρα και εν μέσω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από το κατ' ουσίαν κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές με όποιον τρόπο μπορεί. Γι' αυτό και εφαρμόζει σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά.
Κρίσιμη είναι και η κατάσταση σε άλλα σημεία της χώρας καθώς στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων του Αλμυρού παραμένουν για πέμπτη ημέρα οι περισσότεροι από τους 240 πρόσφυγες, κυρίως Σύροι, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.
Την ίδια ώρα στα Δωδεκάνησα έχουν περιοριστεί σημαντικά οι προσφυγικές ροές τις τελευταίες ημέρες, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετός κόσμος βρίσκεται στα απέναντι τουρκικά παράλια περιμένοντας να φτάσει στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στα Δωδεκάνησα βρίσκονται το Σάββατο 585 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 486 φιλοξενούνται στη Λέρο, οι 78 στη Κω και οι 27 στη Κάλυμνο.
Τέλος, βρέφη, γυναικόπαιδα, έφηβοι, άντρες, ηλικιωμένοι από το Αφγανιστάν και τη Συρία στην πλειονότητά τους, έχουν βρει καταφύγιο κατά εκατοντάδες και στην πλατεία Βικτωρίας, περιμένοντας να ανοίξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.