Πολιτική

«Αγκάθι» τα εργασιακά, παζάρι για τα μέτρα-αντίμετρα


 Με τη συμφωνία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό να έχει ουσιαστικά «κλείσει», κυβέρνηση και Θεσμοί εισέρχονται στον «πυρήνα» των διαπραγματεύσεων, τον οποίο αποτελούν τα εργασιακά, καθώς επίσης και το πακέτο μέτρων-αντίμετρων που θα ισχύσει μετά το 2019. Στα εργασιακά έχει διαπιστωθεί σημαντικό χάσμα απόψεων, με το ΔΝΤ να τηρεί αταλάντευτη στάση τόσο στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων όσο και στις εργασιακές συμβάσεις, ενώ σ’ ότι αφορά στο πακέτο μέτρων-αντίμετρων, η συζήτηση αναμένεται να «σοβαρεύσει» για τα καλά σήμερα, καθώς θα τεθεί επί τάπητος το αφορολόγητο.

Εργασιακά

Χάσμα και μάλιστα… μεγάλο, υπάρχει στο ζήτημα των εργασιακών, όπως διαπιστώθηκε και στις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και Θεσμούς.  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κάνει βήμα πίσω στις πάγιες θέσεις, που σχετίζονται με την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% σε 10%, όπως επίσης και την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων επί των κλαδικών. Το Ταμείο δεν «αναγνωρίζει» το ελληνικό επιχείρημα, περί επικράτησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο ζήτημα των εργασιακών και υιοθετεί άτεγκτη στάση χωρίς να αφήνει-προς το παρόν-περιθώρια συναίνεσης.

Πακέτο μέτρων-αντίμετρων

Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την πεποίθηση, ότι έχει δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος-μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις- προκειμένου να προκύψει ένα πλαίσιο συμφωνίας για τα μέτρα αλλά και τα αντίμετρα, που θα ισχύσουν μετά το 2019. Ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει ξεκινήσει ένα ιδιότυπο «παζάρι» σχετικά με το ποια μέτρα και αντίμετρα θα συμπεριληφθούν, στο εν λόγω πλαίσιο συμφωνίας, που σχετίζεται με τα δημοσιονομικά, μετά το 2019. Σε κάθε περίπτωση και αυτό αποτελεί σημαντική επισήμανση, οι Θεσμοί διατυμπανίζουν προς την ελληνική πλευρά, ότι αν δεν «κλειδώσουν» τα σκληρά μέτρα, τότε δεν θα καταστούν εφικτά το κλείσιμο της Staff Level Agreement και η ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Αφορολόγητο-Προσωπική διαφορά στις συντάξεις

Το αφορολόγητο, όπως εκμυστηρεύτηκε κυβερνητικό στέλεχος μετά τις χθεσινές διαβουλεύσεις, δεν έχει συζητηθεί ακόμα με τους Θεσμούς. Οι τελευταίοι μένουν σταθεροί στην άποψη ότι από την μείωση του αφορολόγητου, πρέπει να εξοικονομηθούν 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που επί του πρακτέου «μεταφράζεται» σε πλαφόν κάτω από τα 6.000 ευρώ, κοντά στα 5.900 ευρώ.

«Θολό» είναι το τοπίο είναι αναφορικά με το αν οι περικοπές στην προσωπική διαφορά γίνουν εφάπαξ ή με μια σταδιακή «μέθοδο». Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να… πείσει τους εκπροσώπους των Θεσμών σε μια σταδιακή περικοπή της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων, εκτιμώντας ότι τη συγκεκριμένη «επιλογή», μπορεί να την διαχειριστεί καλύτερα τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Το «σοκ» που θα προκαλέσει σε κοινωνία αλλά και εντός του κόμματος, ενδεχόμενη εφάπαξ περικοπή της προσωπικής διαφοράς, είναι κάτι που φοβίζει το Μαξίμου.