Οι μέρες που διανύουμε είναι γιορτινές, αλλά για πάρα πολλούς από εμάς είναι συνάμα και δύσκολες. Χωρίς αμφιβολία, όλοι μας αναζητούμε τρόπους να αποβάλλουμε το στρες, να αισθανόμαστε καλά και να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και για τους ανθρώπους γύρω μας. Πολλές φορές όμως, προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό μέσα από τρόπους περίπλοκους, που απαιτούν μεγάλη προσπάθεια, ενώ δε δίνουμε τη δέουσα σημασία στις πραγματικά απλές και αποτελεσματικές λύσεις που έχουμε στη διάθεσή μας. Όπως μία αγκαλιά! Και εξηγούμαστε:
Από την Αννίτα Νιάκα
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, η αγκαλιά μειώνει τις βλαβερές συνέπειες του στρες στο σώμα, προστατεύει από ασθένειες, ενώ εάν υπάρχει ήδη ασθένεια, περιορίζει τα συμπτώματά της (Cohen et al., 2014).
Στη μελέτη 404 υγιείς ενήλικες αρχικά ρωτήθηκαν πόση κοινωνική υποστήριξη αισθάνονται ότι λαμβάνουν από άλλους ανθρώπους. Ρωτήθηκαν επίσης πόσο συχνά τους αγκαλιάζουν και πόσο συχνά έρχονται σε ρήξη με άλλους.
Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε έναν απλό ιό κρυολογήματος στο εργαστήριο (και βέβαια πληρώθηκαν γι’ αυτό 1.000 δολάρια έκαστος). Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την κατάστασή τους σε καραντίνα, για να δουν εάν θα ανέπτυσσαν τα συμπτώματα του ιού και πόσο έντονα θα ήταν αυτά ανά περίπτωση.
Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Σέλντον Κόεν, εξήγησε το σκεπτικό της:
«Γνωρίζουμε ότι όταν οι άνθρωποι βιώνουν συγκρούσεις με άλλους, έχουν μικρότερη ικανότητα να καταπολεμήσουν ακόμα και απλούς ιούς. Γνωρίζουμε επίσης, ότι οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι λαμβάνουν υποστήριξη, είναι μερικώς προστατευμένοι από τις συνέπειες του στρες σε ψυχολογικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και ανησυχία».
«Στην έρευνα ελέγξαμε εάν η αίσθηση κοινωνικής υποστήριξης που έχουμε, είναι εξίσου αποτελεσματική στο να μας προστατεύει από μία προκαλούμενη από στρες ευπάθεια απέναντι σε λοιμώξεις, καθώς και αν οι αγκαλιές παρέχουν εν μέρει αυτή την αίσθηση υποστήριξης και άρα προστατεύουν έναν άνθρωπο απέναντι σε λοιμώξεις».
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
1. Οι άνθρωποι που αγκαλιάζονταν πιο συχνά ή αισθάνονταν ότι λαμβάνουν μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη, ήταν λιγότερο πιθανό να κολλήσουν τον ιό.
2. Από αυτούς που κόλλησαν τον ιό, εκείνοι που αγκαλιάζονταν περισσότερο και αισθάνονταν υποστηριγμένοι κοινωνικά, είχαν πολύ λιγότερο έντονα συμπτώματα.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον καθηγητή Κόεν:
«Αυτό υποδεικνύει, ότι το να σε αγκαλιάζει ένας άνθρωπος που εμπιστεύεσαι μπορεί να λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό μέσο παροχής υποστήριξης, καθώς και ότι η αύξηση της συχνότητας της αγκαλιάς μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέσο μείωσης των βλαβερών συνεπειών του στρες.
Η προφανής προστατευτική επίδραση της αγκαλιάς θα μπορούσε να αποδοθεί στην ίδια τη φυσική επαφή ή στο ότι το αγκάλιασμα εκλαμβάνεται ως συμπεριφορική ένδειξη υποστήριξης και οικειότητας. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές είναι πιο προστατευμένοι από λοιμώξεις».
Τώρα λοιπόν, που είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πόσο καλό μπορεί να προσφέρει η αγκαλιά, μήπως είναι καιρός να πάψουμε να την «τσιγκουνευόμαστε»; Οι γιορτές είναι μία καλή αφορμή για να αρχίσουμε να αυξάνουμε τις φορές που αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας ανθρώπους και τη διάρκεια της αγκαλιάς. Και φυσικά, μπορούμε να συνεχίσουμε προοδευτικά και μετά τις γιορτές.
Και το καλύτερο: Είναι αδύνατο να δώσεις μία αγκαλιά, χωρίς να πάρεις κι εσύ μία!
Καλές γιορτές!