Αργά αλλά σταθερά η Αγγλία προσπαθεί ξανά να κάνει τα δικά της βήματα προς την κανονικότητα και ελπίζει να «μάθει να ζει με τον Covid».
Από σήμερα Πέμπτη, καταργείται η υποχρεωτικότητα της μάσκας στους κλειστούς χώρους και τα «εμβολιαστικά διαβατήρια» ή η υπόδειξη αρνητικού τεστ, τα οποία απαιτούνταν σε κλάμπ και μεγάλες διοργανώσεις.
Παράλληλα, από τη Δευτέρα θα έρθουν και κάποιες αλλαγές στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και μεταξύ άλλων, δεν θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό επισκεπτών ενώ θα μειωθούν και οι ημέρες καραντίνας από 14 σε 10.
Υπενθυμίζεται, ότι την προηγούμενη εβδομάδα καταργήθηκε και το μέτρο της «εργασίας από το σπίτι» και οι μάσκες εντός των αιθουσών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κάποια από τα παραπάνω μέτρα ήταν στο λεγόμενο «Plan B» της βρετανικής κυβέρνησης και όταν είχαν αναγγελθεί σχεδόν πριν ένα μήνα είχαν ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων από Συντηρητικούς βουλευτές και ανθρώπους της νυχτερινής διασκέδασης, καθώς θα πήγαιναν πίσω την οικονομία της χώρας και θα κατέστρεφαν ακόμα μία Χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Ο υπουργός Υγείας Σάατζιτ Τζάβιντ, δήλωσε ότι η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και η καλύτερη κατανόηση στη θεραπεία του κορωνοϊού ήταν εκείνα που έδωσαν την ευχέρεια στην κυβέρνηση «να επαναφέρει περισσότερες ελευθερίες στην χώρα».
«Μπέρδεμα» και «αναρχία» στην εφαρμογή των μέτρων
Όμως, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ήδη επικρατεί ένα χάος σχετικά με το ποιοι τελικά θα προχωρήσουν στην οριστική κατάργηση των περιοριστικών μέτρων. Μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ και λιανεμπορίου κατέστησαν σαφές ότι θα συνεχίσουν να ζητούν από τους πελάτες τους να φορούν μάσκες ενώ σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου του Λονδίνου Σάαντικ Κααν, η μάσκα θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική στους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας.
Ίδια στάση κρατούν και τα κάποια από τα μεγαλύτερα θέατρα του Λονδίνου, παρά τη μείωση των κρατήσεων στην αρχή του χρόνου. Ο Τζούλιαν Μπέρντ διευθύνων σύμβουλος των UK Theatre και του Συλλόγου Θεάτρων του Λονδίνου (Society of London Theatre) δήλωσε ότι θα παροτρύνει τον κόσμο να φορά μάσκα καθώς «πρέπει να προστατεύσουμε το σκληρά εργαζόμενο προσωπικό μας, τους ερμηνευτές και το κοινό».
Σε αυτό το κλίμα, σχεδόν 70.000 με 80.000 υγειονομικοί της πρώτης γραμμής του NHS κινδυνεύουν με απόλυση ή αλλαγή θέσης εάν μέχρι της 3 Φεβρουαρίου δεν λάβουν έστω την πρώτη δόση του εμβολίου.
Βέβαια, είναι χαρακτηριστικό ότι στους πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζομένους του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας το 94,3% έχει λάβει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου ενώ το 91,5% και τη δεύτερη. Υπενθυμίζεται, ότι Σκωτία και Ουαλία δεν έχουν προχωρήσει στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού του δικού τους υγειονομικού προσωπικού.
Χθες, σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν 102.292 κρούσματα, 346 θάνατοι και 1.399 εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Πηγή DW