Πολιτική

Αφορμή για αντίδραση αναζητά η Wall Street


Στο επίκεντρο Ιράν-πετρέλαιο. Έντονο ενδιαφέρον για το κινέζικο ΑΕΠ και τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εβδομάδα για την Wall Street καθώς η αγορά έχει εισέλθει σ' ένα μονοπάτι ιδιαίτερα έντονων διακυμάνσεων. Χαρακτηριστικό ήταν το πολύ υψηλό επίπεδο μεταβλητότητας την προηγούμενη εβδομάδα και βασικοί ρυθμοστές της εν λόγω κατάστασης αποτελούν τα νέα από την Κίνα και η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών πετρελαίου - που δεν δείχνει ικανό ν' αντιδράσει (απώλειες 11% την προηγούμενη εβδομάδα). Σήμερα, Δευτέρα, η αμερικάνικη αγορά θα παραμένει κλειστή λόγω της καθιερωμένης ημέρας του Μ. Λούθερ Κινγκ, η Τρίτη όμως 19/1 μπορεί να αποτελέσει ημερομηνία κλειδί για τις αγορές αφού πριν το ξεκίνημα της συνεδρίασης θα είναι γνωστά τα στοιχεία του ΑΕΠ της Κίνας για το τέταρτο τρίμηνο με τις προηγούμενες εκτιμήσεις να κινούνται στην περιοχή του 6,92%.

Υπενθυμίζεται επίσης πως οι επενδυτές στρέφουν επίσης το βλέμμα τους στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων που έχουν ήδη ξεκινήσει και την Τρίτη αναμένονται με ενδιαφέρον τα νέα από IBM, EBay και Bank of America.

Ενδεικτική της κατάστασης διαμορφώθηκε ήταν και η παρέμβαση του Λευκού Οίκου δια στόματος του εκπροσώπου του Τζος Έρνεστ, ο οποίος σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών παρακολουθεί τις παγκόσμιες αγορές και αξιολογεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην αμερικάνικη οικονομία. «Οι δείκτες έκλεισαν ελαφρώς υψηλότερα χθες και σήμερα είναι πάλι κάτω. Προφανώς είναι κινήσεις που παρακολουθεί στενά το υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε ο Τζος Έρνεστ κατά την συνεδριαση της Παρασκευής.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, νέοι ορίζοντες ανοίγονται για το Ιράν ύστερα από την ιστορική άρση των κυρώσεων μετά την έγκριση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) πως το Ιράν έχει θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που συνυπέγραψε με τη διεθνή κοινότητα με αντικείμενο τον περιορισμό της ανάπτυξης πυρηνικών οπλικών συστημάτων. Συνοπτικά, αίρονται οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί για το εμπόριο, την ναυτιλία και τον ασφαλιστικό τομέα και η Τεχεράνη μπορεί πλέον να συνδεθεί ξανά με το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου. Οι έντονες πιέσεις στον "μαύρο χρυσό" ήταν ουσιαστικά προεξοφλητικές κινήσεις για το γεγονός ότι το Ιράν θ' αυξήσει την παραγωγή. 

Συγκεκριμένα, η παραγωγή του Ιράν αναμένεται να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, ή 3,7%, ένα μήνα αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων και κατά 400.000 έπειτα από έξι μήνες, σε μία προσπάθεια να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε από τις κυρώσεις και δεν σχεδιάζει να πιέσει τις τιμές του πετρελαίου με αύξηση των εξαγωγών του, μετά την άρση. 

Παράγοντες της αγοράς από την άλλη πλευρά υποστηρίζουν πως οι χαμηλές τιμές ενέργειες θα δώσουν ώθηση στους καταναλωτές ενώ θα στηρίξουν και τα εταιρικά κέρδη. Οι καταλύτες αυτοί είναι ικανοί, όπως σημειώνουν, οι οποίοι μπορούν να διαψεύσουν αυτούς που μιλούν για bear market.

Περαιτέρω πτώση του γουαν βλέπει η Goldman Sachs το 2016

Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον για το κινέζικο νόμισμα εδώ και καιρό και ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις με την Goldman Sachs να προβλέπει υποχώρηση περί τα 6% για το γουαν το 2016. Ο λόγος; Οι έντονες προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ώστε να αντιμετωπισθεί με επιτυχία η αβεβαιότητα που επικρατεί.

Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs αναθεωρεί στα 7 γουάν/δολάριο (από 6,60 γουάν) το στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος, σε βάθος 12 μηνών. Παράλληλα, έως το 2017, εκτιμάται ότι η ισοτιμία γουάν – δολαρίου θα διαμορφωθεί στα 7,30 γουάν έναντι 6,80 γουάν της προηγούμενης εκτίμησης. Υπενθυμίζεται πως μετά τις αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, την Τετάρτη το γουαν βρέθηκε σε χαμηλό 5ετίας.

Σε τελευταίο του άρθρο ο γκουρού, κατά πολλούς, των αγορών Μοχάμεντ Ελ Εριάν σημείωσε πως οι επενδυτές δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις "ενέσεις" που προσφέρουν οι Κεντρικές Τράπεζες καθώς για την ώρα ακολουθούν διαφορετικές πολιτικές. Ως εκ τούτου η τρέχουσα περίοδος έντονης μεταβλητότητας είναι πιθανό να διατηρηθεί. Τόνισε δε πως όσο αργεί η "πολιτική απάντηση"η πτώση των τιμών στις αγορές θα μπορούσαν να είναι ακόμα μεγαλύτερες ειδικά αν αποσυνδεθούν από τα θεμελιώδη. 

Εν κατακλείδι, οι τιμές που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούνται ελκυστικές και πιθανή είναι μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Κομβικά στοιχεία το πετρέλαιο, τα νέα από την Κίνα και τα εταιρικά αποτελέσματα. Από την πλευρά της Fed διατηρεί τον σχεδιασμό της για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, όμως οι τελευταίες τοποθετήσεις κορυφαίων αξιωματούχουν δείχνουν πως δεν θα πραγματοποιηθεί με τόσο γοργούς ρυθμούς. 

Την Παρασκευή ο Dow Jones σημείωσε απώλειες 2,39% και έκλεισε στις 15,988 μονάδες, ο Nasdaq επίσης αρκετά χαμηλότερα 2,74% στις 4,488 μονάδες ενώ στο ίδιο μοτίβο και ο S&P500 με απώλειες 2,16% στις 1,880 μονάδες

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις