Πολιτική

Πιέζουν Καραμανλή για παρέμβαση-στήριξη


Ποιούς θεωρεί «Δούρειους Ίππους» η ΝΔ, ποιοι περιμένουν στη γωνία. Τα δημοσκοπικά μηνύματα που προβληματίζουν

Αφόρητες πιέσεις στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ασκεί ο επικοινωνιακός μηχανισμός της  ΝΔ, ζητώντας του να "βγει μπροστά" και να τοποθετηθεί με δήλωσή του ενόψει ευρωεκλογών, ενισχύοντας την ενότητα και την ομοψυχία της παράταξης.

Οι πιέσεις ασκούνται μέσω φιλικών προς τη ΝΔ μέσων ενημέρωσης, σε μια περίοδο που πρώην και νυν στελέχη της που χρεώνονται στο "καραμανλικό μπλοκ", παίρνουν αποστάσεις από την επίσημη «γραμμή» του κόμματος.

Η ηγεσία του κόμματος επιζητεί παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και προκειμένου να μπει φρένο στις κινήσεις για τη συγκρότηση νέο κεντροδεξιού κόμματος που θα έχει ανεπίσημη" καραμανλική" χροιά, επιδιώκοντας να εκφράσει πρωτίστως την "κοινωνική δεξιά" και τον χώρο μεταξύ ΝΔ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Την επίσημη εμφάνιση του νέου πολιτικού φορέα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές προανήγγειλε σήμερα ο Ευάγγελος Αντώναρος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος (επί κυβερνήσεως Καραμανλή), ο οποίος έχει διαγραφεί από τη ΝΔ επί προεδρίας Μητσοτάκη  και θεωρείται αυθεντικός εκφραστής της καραμανλικής πτέρυγας.

Οι εξελίξεις στον χώρο της παράταξηςπροβληματίζουν την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει επιδοθεί σε  υπερπάντων αγώνα προκειμένου το κόμμα να επιτύχει στις ευρωεκλογές τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Διαφορετικά, θα υπάρξει υπάξει εσωτερικό πρόβλημα και ενδεχομένως θα τεθεί θέμα ηγεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της ΝΔ θεωρούν λάθος την επικοινωνιακή στρατηγική η οποία στηρίχθηκε σε διογκωμένα δημοσκοπικά ποσοστά, προκειμένου να αποκτήσει "αέρα νίκης" η ΝΔ.

Τώρα,όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, οι διαφορές των 10-16 μονάδων έχουν συρρικνωθεί. Οι ίδιες εταιρείες δίνουν διαρκώς μειούμενες διαφορές, πέριξ των 5 - 6 μονάδων.

Αν η διαφορά είναι κάτω από 5%, προφανώς ο μέσος ψηφοφόρος (όχι ο κομματικός) θα εισπράξει το μήνυμα ότι η πρωτιά στις εθνικές εκλογές "παίζεται". Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η εκ των έσω αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτονόητες είναι οι άμεσες εξελίξεις στην περίπτωση που η ΝΔ δεν καταφέρει να πάρει την πρωτιά στις ευρωεκλογές. Τα μηνύματα που θορύβησαν τις τελευταίες μέρες τη ΝΔ, είναι το κλίμα των ανοιχτών συγκεντρώσεων που πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κυρίως αυτή στα Χανιά, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου ο κόσμος ήταν ελάχιστος και πολύ κατώτερος τωων προσδοκιών.

Επίσης οι απαξιωτικές αναφορές στη 13η σύνταξη, στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης στο δώρο Χριστουγέννων και σε άλλα επιδόματα που χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, φρέναραν τη δημοσκοπική υπεροχή του κόμματος. Αντίθετα έδωσαν νέα δυναμική τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η διαφορά στις δημοσκοπήσεις να μειώνεται σταδιακά.

Ακόμη, τεράστιο προεκλογικό «φάουλ» αποδεικνύεται η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στην επταήμερη εργασία με συμφωνία εργοδοτών εργαζομένων. Οι ερμηνείες εκ των υστέρων, για το τι εννοούσε δεν έπεισαν και η ζημιά έγινε, αφού υποκρύπτει σχέδια για αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες θα είναι σε βάρος των εργαζομένων.

Η δήλωση Καραμανλή

Στο πλαίσιο όλων αυτών των εξελίξεων και προκειμένου να επανασυσπειρωθεί η παράταξη, πιέζουν τον Κώστα Καραμανλή να προβεί σε δήλωση στήριξης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πιθανότερο είναι να προβεί σε κάποια δήλωση την Παρασκευή, κατά την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μην του χρεώσουν ένα τυχόν ατυχές αποτέλεσμα.

Ενδεικτικά είναι δημοσιεύματα του φιλικού προς τη ΝΔ, Τύπου, περί αφωνίας του πρώην πρωθυπουργού, την ίδια στιγμή που στελέχη, τα οποία προέρχονται από το Καραμανλικό μπλοκ είτε συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε έχουν αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ.

Ο Ευάγγελος Αντώναρος, βρίσκεται σε κόντρα με την ηγετική ομάδα της ΝΔ και έχει προαναγγείλει νέο κόμμα που θα συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές. Είναι σαφές ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει και τη δυναμική του νέου κόμματος. 

Καταλογίζουν επίσης ότι στελέχη του καραμανλικού μπλοκ συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι η υπουργός Κατερίνα Παπακώστα, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο άτυπος σύμβουλος στρατηγικής του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Λούλης, ο πρόεδρος του  ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Επίσης στους «δούρειους ίππους» κατατάσσουν τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος έφτιαξε νέο κόμμα υπό τον τίτλο « Έλληνες Ριζοσπάστες», αλλά και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο για τις αμφίσημες δηλώσεις στις οποίες προέβη εσχάτως.

Επίσης τα προσκείμενα στη ΝΔ ΜΜΕ επισημαίνουν ότι στον καραμανλικό χώρο ήταν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος πριν δεχτεί την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και αναδειχτεί σε ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.

Ακόμη, ο πρώην επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Καραχάλιος συμμετέχει στην πολιτική κίνηση της Κατερίνας Παπακώστα, με την ονομασία «Νέα Ελληνική Ορμή».

Ο Μεϊμαράκης και ο Αβραμόπουλος

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κρίνει αν το βράδυ της Κυριακής θα βγουν τα «μαχαίρια» στη Ν.Δ. ή θα παραμείνουν στα θηκάρια τους.
Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου  Βαγγέλης Μεϊμαράκης, άφησε ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο δρομολόγησης εσωτερικών αλλαγών στη Νέα Δημοκρατία, όχι μόνον αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, αλλά και σε περίπτωση μικρής διαφοράς.

Ειδικότερα κληθείς να σχολιάσει στον ΑΝΤ1 δηλώσεις για την πιθανή διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, είπε πως μάχεται πιστεύοντας ότι «είναι ώρα πολιτικής αλλαγής» και «την ώρα της μάχης δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις». Τόνισε πάντως πως, «όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, θα πυροδοτήσει μεγάλες πολιτικές αλλαγές. Αν οι πολίτες μιλήσουν και δώσουν μεγάλη διαφορά, τότε η κυβέρνηση δεν στέκει», υπογράμμισε.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι μπροστά και αν αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε πως «θα συζητήσουμε και θα αναλύσουμε τα αποτελέσματα, σε περίπτωση μικρής διαφοράς και θα πράξουμε αναλόγως».

Επίσης, ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για επιστροφή του στην ελληνική πολιτική σκηνή, μετά τη λήξη της θητείας του, το φθινόπωρο.
“Από την ώρα που οι πολίτες κρίνουν ότι τους είμαι χρήσιμος για όποιο ρόλο και αποστολή μου αναθέσουν είμαι έτοιμος ν' ανταποκριθώ, πάντοτε στις τάξεις της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης. Στηρίζω τον Μητσοτάκη αυτή την ώρα, διότι κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξει ένα δρόμο και μια προοπτική. Από την άλλη όμως κυριαρχεί πάντοτε το πατριωτικό μου καθήκον. Θα επιστρέψω. Τι θα κάνω όταν επιστρέψω;” είπε επίσης ο κ.Αβραμόπουλος και πρόσθεσε: “Τίθεμαι στη διάθεση των γεγονότων”.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Αβραμόπουλος ήταν εκ των στελεχών που είχαν εξαρχής και αθόρυβα στηρίξει την υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την ηγεσία της ΝΔ. Στελέχη της δικής του επιρροής συγκατελέγονταν μεταξύ των 50 υπογραφών για την κατάθεση της υποψηφιότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα