Τα μέλη της ηγεσίας των Ταλιμπάν, των νέων κυρίαρχων του Αφγανιστάν, παρέλασαν θριαμβευτικά σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών, συνοδευόμενα από άνδρες με τη στολή των ειδικών δυνάμεων που ανέμιζαν τη σημαία τους.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ ηγήθηκε μιας ομάδας αξιωματούχων πάνω στην πίστα, με τη γενικά αδιάφορη έκφρασή του να αντικαθίσταται αυτήν τη φορά από ένα πλατύ χαμόγελο.
Οι ειδικές δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι επονομαζόμενες "Badri 313", με μπεζ παπούτσια και γιλέκα πάνω από τη στολή παραλλαγής, ποζάρουν για φωτογραφίες, σηκώνουν αμερικανικά τουφέκια και ανεμίζουν τη λευκή σημαία τους στην οποία εγγράφεται με μαύρο χρώμα η αρχή της σαχάντα, της διακήρυξης της πίστης στο Ισλάμ.
Το πολιτικό αεροδρόμιο της Καμπούλ, που θεωρείτο επί μακρόν ως ένας από τους πιο ασφαλείς τόπους στη χώρα, λεηλατήθηκε. Άδειες φυσιγγιοθήκες είναι διάσπαρτες στο έδαφος κοντά σε σχεδόν όλες τις εισόδους.
Στη διάρκεια των δεκαπέντε ημερών που ακολούθησαν την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο "καταλήφθηκε" από πλήθη ανθρώπων που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να επιβιβαστούν σε πτήσεις απομάκρυνσης της διεθνούς κοινότητας, που διοργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Όμως πολλοί Αφγανοί παρέμειναν αποκλεισμένοι στο εξωτερικό της ζώνης αυτής από μια σειρά οδοφραγμάτων των Ταλιμπάν. Σήμερα όλα τα σημεία ελέγχου προς το αεροδρόμιο εκτός από ένα, έχουν καταστραφεί.
Η διάθεση των νέων αφεντικών του Αφγανιστάν έχει επίσης αλλάξει. Οι μαχητές των Ταλιμπάν εκδηλώνουν τη χαρά τους σφίγγοντας τα χέρια των αυτοκινητιστών και των συνεπιβατών στα αυτοκίνητά τους.
Η εξασφάλιση της ασφάλειας του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίν Καρζάι της Καμπούλ είναι ένα κρίσιμο θέμα. Οι Ταλιμπάν έχουν πει επανειλημμένα ότι δεν θα δεχθούν διεθνή στρατιωτική βοήθεια.
Στο εσωτερικό του περίβολου, δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα, που είχαν δοθεί στον τακτικό αφγανικό στρατό από την Ουάσινγκτον, κείτονται, άδεια, μετά την καταστροφή τους από τα αμερικανικά στρατεύματα πριν από την αναχώρησή τους.
Περίπου 73 αεροσκάφη «αποστρατεύθηκαν», δηλαδή αχρηστεύθηκαν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής διοίκησης, τον στρατηγό Κένεθ Μακένζι. «Τα αεροσκάφη αυτά δεν θα πετάξουν ποτέ πια», εξήγησε. «Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κανέναν».
Τα παράθυρα των θαλάμων διακυβέρνησης είναι σπασμένα και τα λάστιχά τους σκασμένα.
Περίπου 70 τεθωρακισμένα οχήματα MRAP ανθεκτικά στις νάρκες –που κοστίζουν ένα εκατομμύριο δολάρια το καθένα—και 27 ελαφρά οχήματα Χάμβι αχρηστεύθηκαν επίσης από τον αμερικανικό στρατό με το τέλος της αερογέφυρας που δημιουργήθηκε για δύο εβδομάδες, η οποία επέτρεψε την απομάκρυνση περίπου 123.000 ανθρώπων από τη χώρα, στη μεγάλη πλειονότητά τους Αφγανών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστρεψαν επίσης το σύστημά τους αντιαεροπορικής άμυνας C-RAM το οποίο αναχαίτισε χθες Δευτέρα τις ρουκέτες που εκτόξευσε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν εναντίον του αεροδρομίου.
«Η αποσυναρμολόγηση αυτών των συστημάτων είναι μια πολύπλοκη και μακρά διαδικασία», υπογράμμισε ο στρατηγός Μακένζι. «Έτσι τα ‘αποστρατεύουμε’ ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποτέ», συμπληρώνει.
Οκτώ Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχη στο Πανσίρ
Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν συγκρούσθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ με μαχητές πολιτοφυλακής στην κοιλάδα του Πανσίρ, βόρεια της Καμπούλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ Ταλιμπάν, δήλωσε εκπρόσωπος της κύριας οργάνωσης που αντιπολιτεύεται τους Ταλιμπάν.
Μετά την πτώση της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, το Πανσίρ είναι η μόνη επαρχία που εξακολουθεί να αντιστέκεται στους Ταλιμπάν, αν και σημειώθηκαν επίσης μάχες στη γειτονική επαρχία Μπαγλάν ανάμεσα στους Ταλιμπάν και σε δυνάμεις τοπικής πολιτοφυλακής.
Ο Φάχιμ Νταστί, εκπρόσωπος των Δυνάμεων Εθνικής Αντίστασης, μιας οργάνωσης πιστής στον τοπικό ηγέτη Άχμαντ Μασούντ, δήλωσε πως η μάχη σημειώθηκε στη δυτική είσοδο της κοιλάδας όταν οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε θέσεις της τοπικης πολιτοφυλακής.
Ο ίδιος δήλωσε πως η επίθεση, η οποία μπορεί να ήταν μια δοκιμή για να ελεγχθούν οι άμυνες της κοιλάδας, απωθήθηκε με οκτώ Ταλιμπάν νεκρούς και ίδιο αριθμό τραυματιών, ενώ δύο μέλη των Δυνάμεων Εθνικής Αντίστασης τραυματίστηκαν.
Δεν κατέστη αμέσως δυνατό να υπάρξει επικοινωνία με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν για να σχολιάσει.
Ο Μασούντ, γιός του πρώην αντισοβιετικού διοικητή των μουτζαχεντίν Άχμαντ Σαχ Μασούντ, έχει εδραιωθεί στην κοιλάδα Πανσίρ με μια δύναμη αρκετών χιλιάδων, η οποία αποτελείται από τοπικές πολιτοφυλακές και απομεινάρια του στρατού και των μονάδων ειδικών δυνάμεων.
Ο Μασούντ έχει απευθύνει έκκληση για μια διευθέτηση με τους Ταλιμπάν έπειτα από διαπραγματεύσεις, όμως έχει δηλώσει πως οι δυνάμεις του θα αντισταθούν, αν η επαρχία τους δεχθεί επίθεση.
Σημαντική δύναμη μαχητών Ταλιμπάν έχει μετακινηθεί στην περιοχή, όμως οι δύο πλευρές διεξάγουν μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις και έχουν αποφύγει τις μάχες.