Διεθνή

Αφγανιστάν: ΜΚΟ της Γερμανίας αποφασίζει να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στη χώρα


Η γερμανική μη κερδοσκοπική οργάνωση Welthungerhilfe ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως σκοπεύει να συνεχίσει τη δράση της, την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, παρά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στις γυναίκες από τη de facto κυβέρνηση του φονταμενταλιστικού σουνιτικού κινήματος των Ταλιμπάν.

«Μετά την απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται τον Δεκέμβριο της περασμένης χρονιάς, προχωρήσαμε στην προσωρινή αναστολή του έργου μας ως τα μέσα του Φεβρουαρίου», ανέφερε η Deutsche Welthungerhilfe (το όνομα της μπορεί να αποδοθεί «γερμανική βοήθεια κατά της πείνας στον κόσμο») σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Έπειτα από συνομιλίες με τις αρχές όμως, ανέφερε πως εννοεί να συνεχίσει τη δουλειά της στο Αφγανιστάν, ώστε να συνεχίσει να φθάνει ανθρωπιστική βοήθεια στις γυναίκες και στα κορίτσια στη χώρα.

Η Welthungerhilfe επισήμανε πως την ανησυχεί η εξανέμιση της διεθνούς υποστήριξης για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν. Μέχρι σήμερα έχει συγκεντρωθεί μόλις το 5% των χρημάτων που απαιτούνται το 2023 για να προσφερθεί βοήθεια.

Οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021 και σταδιακά προχώρησαν στην επιβολή δραστικών περιορισμών στα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών, πρακτικά στον εξοστρακισμό τους από διάφορες διαστάσεις της δημόσιας ζωής.

Προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή τον Δεκέμβριο, όταν απαγόρευσαν στις Αφγανές να εργάζονται σε οργανώσεις αρωγής και για τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, σχεδόν ανεξαίρετα.

Η απαγόρευση αυτή εξώθησε πολλές ΜΚΟ και οργανισμούς να ανακοινώσουν πως ανέστειλαν το έργο τους στη χώρα.

Η λειτουργία του ΟΗΕ υφίσταται πλήγμα, πάντως ο διεθνής θεσμός ανακοίνωσε πρόσφατα πως πήρε την απόφαση να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες, το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο φέτος.

Για τον γενικό γραμματέα της Welthungerhilfe, τον Ματίας Μόγκε, «η πείνα και η φτώχεια [στη χώρα αυτή] υπάρχει κίνδυνος να ξεχαστούν εξαιτίας του ότι η de facto κυβέρνηση επιμένει στην απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται και υπάρχουν πολλές άλλες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο».

πηγή: ΑΠΕ

Διαβαστε επισης