Η περαιτέρω περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών από τη de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν και η συνεπακόλουθες ξαφνικές διακοπές της διεθνούς βοήθειας σε αντίδραση θα επιδεινώσουν «τη μιζέρια» στο Αφγανιστάν, προειδοποιεί το κέντρο μελετών International Crisis Group σε νέα έκθεσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.
Σύμφωνα με το κείμενο, ο ηγέτης των Ταλιμπάν Χιμπατουλάχ Αχουνζάντα αποφάσισε να στερήσει από τα κορίτσια και τις γυναίκες την πρόσβαση στην παιδεία και στην απασχόληση εν μέρει εξαιτίας των «προσωπικών του πεποιθήσεων» και εν μέρει για να εδραιώσει την εξουσία του.
Τα περιοριστικά μέτρα πυροδότησαν ξαφνική διακοπή της βοήθειας από διάφορες πλευρές, επισημαίνει το International Crisis Group, που λέει πως σκοπός του είναι η πρόληψη και η επίλυση συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων πολέμων.
Η άσκηση οικονομικής πίεσης στους Ταλιμπάν δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό μέτρο, εκτιμά, λόγω της απομόνωσής τους, ενώ χειροτερεύει την κατάσταση για τους Αφγανούς και κυρίως για τις Αφγανές.
Το κέντρο καλεί διαμορφωτές πολιτικής στη Δύση να αναζητήσουν πιο εποικοδομητικές επιλογές, δεδομένου ότι ούτε οι απόψεις του ηγέτη των Ταλιμπάν, ούτε η επιδίωξή του να συγκεντρώσει μεγαλύτερη εξουσία θα αλλάξουν. Ακόμη, επισημαίνει πως δεν υπάρχει τίποτε το αρνητικό στην αποτροπή του επαπειλούμενου λιμού.
«Εάν ξεσπούσε λιμός, ο αριθμός των Αφγανών που ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες, ως και στην Ευρώπη, θα αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο», προειδοποιεί το International Crisis Group.
Αφού ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, ολοένα περισσότεροι εγκαταλείπουν τη χώρα, καθώς το επίπεδο της πείνας συγκαταλέγεται στα υψηλότερα στον πλανήτη.
Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού του Αφγανιστάν χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια.
Σύμφωνα με το International Crisis Group, μέρος της λύσης θα ήταν οι επενδύσεις σε καίριες υποδομές του Αφγανιστάν. Θα ήταν φθηνότερες οι επενδύσεις στη χώρα σήμερα, καθώς οι μάχες έχουν αποκλιμακωθεί και η διαφθορά έχει μειωθεί.
Εταιρείες κατασκευών με τις οποίες συζήτησαν αναλυτές του κέντρου μελετών εκτίμησαν πως έργα όπως φράγματα, έργα οδοποιίας και κατασκευής ή επιδιόρθωσης δικτύων ηλεκτροδότησης θα κόστιζαν σήμερα λιγότερα από τα μισά χρήματα σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πριν από το 2021, καθώς ο πόλεμος ανέβαζε κατακόρυφα τα κόστη για την ασφάλεια και για δωροδοκίες.