Κάποια δημόσια πανεπιστήμια στο Αφγανιστάν επαναλειτούργησαν σήμερα για πρώτη φορά αφού κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν τον Αύγουστο και μερικές φοιτήτριες παρακολούθησαν τα μαθήματα σε τάξεις που, σύμφωνα με τις αρχές, δεν θα είναι μικτές.
Μόνο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είχαν λάβει μέχρι στιγμής άδεια να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο, έχοντας όμως ξεχωριστά μαθήματα για άνδρες και για γυναίκες.
Σήμερα φοιτητές και φοιτήτριες επέστρεψαν στα δημόσια πανεπιστήμια σε τουλάχιστον τρεις επαρχίες – Λαγκμάν, Νανγκαρχάρ και Χελμάντ--, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP.
“Είναι μια στιγμή χαράς να επιστρέφουμε στα μαθήματά μας, αλλά εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι οι Ταλιμπάν μπορεί να τα σταματήσουν”, δήλωσε η Ζαλράστα Χακμάλ, μια φοιτήτρια νομικής και πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο της Νανγκαρχάρ.
Στη Μαχταρλάμ, μπροστά από το πανεπιστήμιο της Λαγκμάν, είχαν συγκεντρωθεί σήμερα πολύ λίγοι φοιτητές.
“Όλος ο κόσμος μπορεί να έρθει. Από τις 08:00 ως τις 12:00 τα μαθήματα είναι για τις γυναίκες και από τις 13:00 ως τις 16:00 για τους άνδρες”, δήλωσε εργαζόμενος στο πανεπιστήμιο που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του διότι δεν είχε λάβει άδεια να μιλήσει στους δημοσιογράφους.
Μόνο έξι γυναίκες, που φορούσαν μπούρκα ή νικάμπ, εισήλθαν στη διάρκεια της πρώτης ώρας στο πανεπιστήμιο, το οποίο φυλάσσουν ένοπλοι Ταλιμπάν.
Προτού καταλάβουν την εξουσία οι ισλαμιστές, άνδρες και γυναίκες στο Αφγανιστάν σπούδαζαν μαζί.
“Προς το παρόν έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες”, εξήγησε ο Μαλίκ Σαμάντι, φοιτητής Μαθηματικών, 23 ετών. “Μας είπαν ότι τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν βάσει της σαρία”, του ισλαμικού νόμου.
Τα δημόσια πανεπιστήμια επαναλειτούργησαν σήμερα στις επαρχίες Λαγκμάν, Νανγκαρχάρ, Χελμάντ, Νιμρόζ, Φάρα και Κανταχάρ. Στις 26 Φεβρουαρίου θα επαναλειτουργήσουν στις 28 άλλες επαρχίες του Αφγανιστάν, επεσήμαναν οι αρχές.
Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν χαρακτήρισε τη Δευτέρα την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων “κάτι πραγματικά σημαντικό” για τη χώρα.
Η επανέναρξη των μαθημάτων στα δημόσια πανεπιστήμια του Αφγανιστάν πραγματοποιείται μετά το πέρας των συνομιλιών στα τέλη Ιανουαρίου μεταξύ των Ταλιμπάν και Δυτικών διπλωματών στο Όσλο.
Οι δυτικές χώρες θέτουν ως προϋπόθεση για την αποδέσμευση των εκατομμυρίων δολαρίων βοήθειας προς το Αφγανιστάν, που πάγωσαν μετά την άνοδο στην εξουσία των Ταιμπάν, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Αφγανιστάν έχει βυθιστεί σε μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση, με τον λιμό να απειλεί περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της χώρας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι έχουν γίνει πιο μετριοπαθείς σε σχέση με την προηγούμενη φορά που ήταν στην εξουσία (1996-2001), όταν απαγόρευαν κάθε διαμαρτυρία και καταπατούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ωστόσο και αυτή τη φορά, λίγο αφού κατέλαβαν την εξουσία περιόρισαν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών.
πηγή: ΑΠΕ