TECHin

Άφαντο το στείρο νετρίνο


 Εξαιρετικά περιορισμένες πιθανότητες συγκεντρώνει πλέον μία από τις κυριότερες θεωρίες για τη φύση της σκοτεινής ύλης, αφού το παρατηρητήριο IceCube στην Ανταρκτική δεν κατάφερε να ανιχνεύσει το σωματίδιο που πρότεινε η συγκεκριμένη θεωρία για «συστατικό» του μυστηριώδους υλικού που κατακλύζει το σύμπαν.

Το υποθετικό σωματίδιο ονομάζεται στείρο νετρίνο, ενώ ενδείξεις για την ύπαρξή του έχουν προκύψει από αρκετά πειράματα στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα τη δεκαετία του 1990 από το Εθνικό Εργαστήριο Λος Άλαμος στις ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα από το IceCube, κατά 99% οι ενδείξεις αυτές δεν «πρόδιδαν» την παρουσία του.

Χάρις στις ιδιότητες που υποτίθεται πως έχει το στείρο νετρίνο, αποτελεί ιδανικό υποψήφιο «συστατικό» της σκοτεινής ύλης, η οποία αν και αντιστοιχεί στο 85% περίπου της ύλης στο σύμπαν, είναι δύσκολο να εντοπισθεί καθώς δεν εκπέμπει ούτε απορροφά ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως για παράδειγμα φως.

Ωστόσο, η ύπαρξή της προκύπτει από την επίδραση που ασκεί μέσω της βαρύτητάς της στη συμβατική ύλη και σε κοσμικές δομές όπως τα σμήνη γαλαξιών, που δεν κινούνται όπως ακριβώς προβλέπει η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.