Το τρίτο φετινό τρίμηνο ήταν πολύ καλό για την Aegean, καθώς τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 7% και η κερδοφορία της κατά 11%. Ομως τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου εμφανίζουν υστέρηση σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά, λόγω των χαμηλών επιδόσεων του δεύτερου τριμήνου.
Στο 9μηνο ο όμιλος πραγματοποίησε κύκλος εργασιών 820 εκατ. ευρώ (+3% από πέρυσι), ενώ τα καθαρά κέρδη της μετά από φόρους ήταν 51,2 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 38% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.
Στο εποχικά πιο ισχυρό τρίτο τρίμηνο του έτους, τα ενοποιημένα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 7% και ανήλθαν σε 416,3 εκ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους βελτιώθηκαν κατά 11% και ανήλθαν σε 74,9 εκ. ευρώ.
Κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στα θετικά αποτελέσματα υπήρξαν η ανάκαμψη στη ζήτηση από τον Ιούλιο, η θετική απόδοση των κύριων προορισμών εξωτερικού και αρκετών νέων που εγκαινιάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας του δικτύου της Αθήνας.
Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα, συμπεριλαμβανομένων και των βραχυπρόθεσμων χρηματοοικονομικών επενδύσεων, διαμορφώθηκαν σε €299 εκ. στις 30 Σεπτεμβρίου.
H επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 6% στο 9μηνο και ανήλθε σε 9,8 εκ. επιβάτες. Στο δίκτυο εσωτερικού η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν 4,5 εκ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση 2%, ενώ στο δίκτυο εξωτερικού ταξίδεψαν 5,3 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σχολιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία και τις επιδόσεις του ομίλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης δήλωσε:
« Το εποχικά πιο ισχυρό τρίμηνο για το έτος, η AEGEAN κατάφερε να σημειώσει βελτίωση στις πληρότητες, να ισχυροποιήσει τη θέση της στις κύριες βάσεις της και να πετύχει βελτίωση της κερδοφορίας.
Η σημαντική επέκταση που υλοποιήθηκε με συνολικό στόλο 61 αεροσκαφών, καλύπτοντας 145 προορισμούς, αλλά και η αναγνώριση της ποιότητας του προϊόντος από ολοένα και περισσότερους επιβάτες στο διεθνές δίκτυο, απέφερε καρπούς και συντέλεσε στη βελτίωση της κερδοφορίας και στη δημιουργία ισχυρών λειτουργικών ροών για το τρίτο τρίμηνο.
Η βελτίωση όμως της υψηλής περιόδου δεν ήταν αρκετή για την κάλυψη της αδυναμίας της ζήτησης κυρίως κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά και η απώλεια από την αύξηση κατά 11 μονάδες του ΦΠΑ που επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Παραμένουμε επιφυλακτικοί για τη συνέχεια της χρονιάς, λόγω της μεγαλύτερης εξάρτησή μας από την εσωτερική ζήτηση κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που παραμένει αδύναμη λόγω της ύφεσης της οικονομίας.»