Τα αμύγδαλα είναι γνωστά για τις πολύτιμες ουσίες τους και αποτελούν έναν από τους αγαπημένους ξηρούς καρπούς για εκατομμύρια ανθρώπους. Έχουν ευχάριστη γεύση και ενισχύουν τον μεταβολισμό, βοηθώντας εκτός των άλλων και στο να γίνει το αδυνάτισμα γρήγορο.
Συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής ελαστικότητας των αγγείων και στην απρόσκοπτη κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική και υπολιπιδαιμική δράση. Ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες και τη γονιμότητα, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, στη μείωση του άγχους και σε προβλήματα του αναπνευστικού.
Μία από τις κύριες δράσεις τους είναι να δημιουργούν σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση του κορεσμού, με αποτέλεσμα να μην πεινάνε όσοι τα καταναλώνουν σε λογικές ποσότητες. Συνδράμουν στη διατήρηση του φυσιολογικού επιπέδου σακχάρου στο αίμα, στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και στη μείωση του σωματικού λίπους.
Μπορείτε να καταναλώσετε 30 γραμμάρια άψητα και ανάλατα αμύγδαλα αντί για κάποιο άλλο σνακ. Τρώγονται μόνα τους, αλλά μπορείτε να τα προσθέσετε σε γιαούρτι, στα δημητριακά, σε χυλό βρώμης. Ακόμα, σε σαλάτες λαχανικών, φρουτοσαλάτες, σάντουιτς, όσπρια, ρύζι, milkshakes και smoothies.
Αν τα πολτοποιήσετε στο μπλέντερ και τα αναμείξετε με νερό, θα έχετε φτιάξει το πολύ θρεπτικό και υγιεινό γάλα αμυγδάλου. Αν τα αναμίξετε με λίγο φυτικό έλαιο, θα έχετε φτιάξει το γνωστό και εύγευστο βούτυρο αμυγδάλου. Περιέχουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.
Όταν τρώγονται ωμά και με τη φλούδα τους, καλύπτουν πάνω από το 70% της ΠΠΑ σε βιταμίνη Ε, το 30% σε μαγγάνιο και το 15% σε μαγνήσιο, φώσφορο και χαλκό. Περιέχουν ακόμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο και σίδηρο.