Οι μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στους τομείς του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων Paolo Gentiloni.
Στο πεδίο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το κλιμάκιο των Ιταλών επισήμων εστίασε το ενδιαφέρον του στο 20% του ΑΔΜΗΕ καθώς με γνώμονα τη συμφωνία που έχει γίνει με τους θεσμούς το 51% και η διαχείριση παραμένει στο Δημόσιο ενώ το υπόλοιπο 49% περνάει σε ιδιώτες. Από το ποσοστό αυτό τουλάχιστον το 20% θα πάει σε επενδυτή ενώ το υπόλοιπο αναμένεται να διατεθεί μέσω χρηματιστηρίου.
Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου μετά τη συνάντηση, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συμπράξεις ιταλικών εταιρειών με τη ΔΕΗ, που θα οδηγήσουν μεταξύ άλλων και σε μείωση του μεριδίου της στην αγορά που αποτελεί μνημονιακό στόχο.
Αναφορικά με τους αγωγούς φυσικού αερίου συζητήθηκαν όλοι οι νέοι σχεδιασμοί αλλά και οι υφιστάμενοι όπως ο αγωγός IGB που συνδέει Ελλάδα με Βουλγαρία.
Συζητήσεις έγιναν και για τον East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ευρώπη και για τον Νότιο Ευρωπαϊκό διάδρομο, ο οποίος σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα φέρνει φυσικό αέριο από την Ρωσία. Πρόκειται ουσιαστικά για την επέκταση του Tourkish Stream στην Ελλάδα.
Το ενδιαφέρον των Ιταλών στράφηκε και στον υποβρύχιο αγωγό IGI που αφορά μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ιταλία. Επενδυτικό ενδιαφέρον για έχει εκδηλώσει η εταιρεία Ποσειδών στην οποία συμμετέχει κατά 50% η ΔΕΠΑ και κατά 50% η EDISON.
Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν επίσης ο αγωγός ΤΑΡ (ο οποίος ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει στην Ιταλία μέσω Αλβανίας) και το σχέδιο μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Ελλάδας προς την ΕΕ.
Ακολούθησε σύντομη συνάντηση με τη συμμετοχή και εκπροσώπων από ενεργειακές εταιρείες της Ελλάδας και της Ιταλίας, όπου δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων για την περαιτέρω επιχειρηματική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι εταιρείες ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και το ΚΑΠΕ από την ελληνική πλευρά, TERNA, ENI, EDISON και ENEL GREEN POWER, από την ιταλική πλευρά.
Μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης, δήλωσε: «Είχα την ευκαιρία, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, να κάνω μία σύντομη αλλά μεστή συζήτηση γύρω από τα ενεργειακά ζητήματα. Διατυπώσαμε και οι δύο πλευρές τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν και στον τομέα του φυσικού αερίου και σε σχέση με την ηλεκτρική ενέργεια. Έχουμε κοινά σχέδια που μας απασχολούν. Συζητήσαμε ακόμη για τις έρευνες που γίνονται στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο για τους υδρογονάνθρακες. Και οι δύο εκτιμήσαμε ότι υπάρχουν πάρα πολλές προϋποθέσεις για να πάμε σε ένα ποιοτικά ανώτερο επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες στα ενεργειακά ζητήματα».