Για ολοκλήρωση της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής εντός του 2022 δεσμεύεται ο Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας μετά την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία ανατίθεται σε θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, η υλοποίηση του έργου.
Η θυγατρική εταιρεία θα συσταθεί άμεσα και δεν αποκλείεται η συμμετοχή τρίτων ενδιαφερόμενων σε αυτή, οι οποίοι θα συμβάλουν στη χρηματοδότηση του έργου, με το ΑΔΜΗΕ να διατηρεί σε κάθε περίπτωση το 51% των μετοχών.
Η "μεγάλη" διασύνδεση της Κρήτης (όπως και η "μικρή" που προηγείται χρονικά ) είναι έργα κρίσιμης σημασίας για την εξασφάλιση της ηλεκτροδότησης του νησιού καθώς σειρά πεπαλαιωμένων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν σήμερα, βαίνουν προς απόσυρση για περιβαλλοντικούς λόγους.
Όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, με την απόφαση της ΡΑΕ αναγνωρίζεται ρητά ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ο φορέας που διαθέτει ικανή τεχνογνωσία, τεχνική αξιοπιστία και οικονομική φερεγγυότητα για να έχει τον έλεγχο της κατασκευής του μεγαλύτερου έργου στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Ταυτόχρονα αναγνωρίζεται ότι η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ θα είναι πλέον ο φορέας υλοποίησης του ελληνικού τμήματος του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, όπως είναι λογικό και φυσιολογικό, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος του ΑΔΜΗΕ και η υποδομή αυτή έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα.
Ο Διαχειριστής τονίζει ακόμη ότι:
-Προχωρά άμεσα στη σύσταση θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV), με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ. Ο Διαχειριστής έχει ήδη από τον περασμένο Μάιο εξασφαλίσει αυτά τα κεφάλαια που αποτελούν επαρκή βάση για την κατασκευή και χρηματοδότηση της διασύνδεσης. Διατηρώντας πλειοψηφικό ποσοστό τουλάχιστον 51%, περιμένει να δει εάν θα εμφανιστούν αξιόπιστοι εταίροι που θα διεκδικήσουν μειοψηφικά ποσοστά, καταθέτοντας τα ποσά που τους αντιστοιχούν στο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο και σε κάθε περίπτωση δηλώνει ότι διαθέτει την χρηματοοικονομική επάρκεια να έχει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στην υπό σύσταση εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι για τη συνεργασία των ενδιαφερομένων υπάρχει ήδη κατατεθειμένο το κείμενο Συμφωνίας Μετόχων (SHA) που έχει συντάξει ο ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που είχαν προηγηθεί.
-Αντιλαμβανόμενος πλήρως τη σημασία της τάχιστης υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, έχει δεσμευθεί για την περάτωσή της εντός του 2022. Προς τούτο, έχει σημειώσει ήδη μεγάλη πρόοδο σε σειρά εργασιών, για τις οποίες έχει ενημερώσει αναλυτικά και την ΡΑΕ. Ενδεικτικά, οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, οι μελέτες χάραξης των οδεύσεων των Γραμμών Μεταφοράς και οι απαραίτητες προμελέτες χωροθέτησης έχουν ολοκληρωθεί. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) θα κατατεθεί προς έγκριση στο αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός των ερχόμενων εβδομάδων, ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται η μελέτη Κόστους-Οφέλους και η αναλυτική έρευνα βυθού. Οι απαραίτητες μελέτες για την λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος της Κρήτης μετά την ολοκλήρωση και των δυο διασυνδέσεων (με Πελοπόννησο και Αττική) βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης δήλωσε σχετικά: «Η απόφαση της ΡΑΕ είναι ιστορική καθώς δικαιώνει την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ο ΑΔΜΗΕ να επιταχύνει τις διασυνδέσεις των νησιών. Οι διασυνδέσεις των νησιών μας είναι κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και για τον δραστικό περιορισμό των χρεώσεων ΥΚΩ στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των νοικοκυριών.
Ο υπό δημόσιο έλεγχο Διαχειριστής με την ανάληψη του ελέγχου του πιο σημαντικού έργου υποδομής που κατασκευάζεται αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα, μιας από τις πιο σημαντικές διασυνδέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, γίνεται μια ακόμη πιο ισχυρή εταιρεία και παγιώνει την ηγετική του θέση στον κλάδο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Δεσμευόμαστε εκ μέρους όλων των εργαζόμενων του ΑΔΜΗΕ ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασυνδεθεί η Κρήτη με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς το συντομότερο δυνατό και ότι το έργο θα γίνει με τον πλέον αποδοτικό τρόπο ώστε να μεγιστοποιηθούν τα ανταποδοτικά κοινωνικά του οφέλη».
Πηγή ΑΜΠΕ