Χρηστικά

ΑΑΔΕ: Νέα «εργαλεία» κατά της φοροδιαφυγής – Περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες


Το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2023, περιλαμβάνει νέα εργαλεία για τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής, μαζικούς ελέγχους, χορήγηση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου σε όλα τα ανήλικα παιδιά, καθώς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την έκδοση πιστοποιητικών.

Ο στόχος της ΑΑΔΕ είναι διττός, πρώτον να διευκολύνει και να εξυπηρετήσει τους φορολογούμενους, έτσι ώστε να συρρικνώσει το φαινόμενο της γραφειοκρατίας και δεύτερον να εντατικοποιήσει το «κυνηγητό» και τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή.

Σ’ ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος, το πλάνο της Αρχής για την τρέχουσα χρονιά προβλέπει τη διεύρυνση των  ψηφιακών συναλλαγών. Η αυτόματη ενημέρωση του Ε9, η ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας, καθώς και η δημιουργία Μητρώου Ακίνητης Περιουσίας που θα συνδεθεί με το Κτηματολόγιο θα εφαρμοστούν το 2023.

Παράλληλα προβλέπεται νέα διαδικασία για την έκδοση ΑΦΜ και κλειδαρίθμου σ’ όλους τους ανήλικους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, περίπου 1 εκατ. ανήλικα παιδιά θα αποκτήσουν ΑΦΜ το 2023 χωρίς να χρειαστεί οι γονείς να υποβάλουν αίτηση στην Εφορία.

Στο σκέλος των φορο-ελέγχων, η ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσει νέα εργαλεία, όπως το «ΕΛΕΓΧΟΣLive», που από τον επόμενο μήνα θα δίνει τη δυνατότητα στους φοροελεγκτές να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους με tablet, να έχουν πρόσβαση στο οικονομικό προφίλ του επαγγελματία. Οι διαπιστώσεις των ελεγκτών όπως και το Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στο Taxisnet, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση αλλοίωσης των δεδομένων.

Όλο το Σχέδιο της ΑΑΔΕ

Αναλυτικότερα το επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπει τα ακόλουθα:

  1. Ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets (ΕΛΕΓΧΟΣ live - Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου - Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.
  2. Ηλεκτρονική Υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών (Δελτία Αποστολής).
  3. Επικαιροποίηση του αρχείου χρηματοπιστωτικών προϊόντων και αναλυτικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (myhands).
  4. Προσυμπλήρωση δηλώσεων εισοδήματος από τα στοιχεία του myDATA.
  5. Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων.
  6. Κεντρικοποίηση της βεβαίωσης και είσπραξης σε Αττική και Θεσσαλονίκη (ΚΕΒΕΙΣ).
  7. Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων - Διασύνδεση με Κτηματολόγιο.
  8. Εγκατάσταση συστήματος εισροών - εκροών στα Πλωτά Εφοδιαστικά - Μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου.
  9. Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.
  10. Διασταύρωση δεδομένων επιγραμμικών πλατφόρμων διαδικτυακών αγορών (marketplaces) και ψηφιακών πλατφόρμων διανομής έτοιμου φαγητού με τα αντίστοιχα δεδομένα της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
  11. Καθιέρωση ταμειακών μηχανών «κλειστού τύπου» που θα περιλαμβάνουν POS και σύστημα παρακολούθησης τους.
  12. Προμήθεια Συστήματος Επιχειρησιακής Νοημοσύνης/Ανάλυσης Δεδομένων για Υποστήριξη του
  13. Ελέγχου (ΒΙ & Data Analytics).
     
Διαβαστε επισης