Την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έλαβαν με τη μορφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, ζητεί από χιλιάδες επιχειρήσεις η Εφορία, καθώς από τις διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν δικαιούχοι.
Ο κύριος λόγος που καλούνται να επιστρέψουν και μάλιστα εντόκως τα συγκεκριμένα ποσά είναι η μη διατήρηση του αριθμού των απασχολουμένων, όπως είχαν υποχρέωση, καθώς και φορολογικές παραβάσεις και «πειραγμένα» φορολογικά βιβλία.
Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν και είναι το 100% των επιστρεπτέων που έλαβαν όπως και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής, ύψους 8,75%, βεβαιώθηκαν στις «μερίδες» των υπόχρεων στο Taxisnet.
Το ποσό που χορηγήθηκε μέσω του θεσμού των επιστρεπτέων προκαταβολών, σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, ήταν 8,3 δισ. ευρώ, και υπολογίζονταν, ότι, με τις εκπτώσεις που χορηγήθηκαν, θα επιστρέφονταν ποσό λίγο πάνω από 3 δισ. ευρώ, δηλαδή θα χαρίζονταν περίπου 5 δισ. ευρώ. Όμως, με τις νέες εξελίξεις, το επιστρεφόμενο ποσό θα είναι μεγαλύτερο.
Ποια στοιχεία τους «έκαψαν»
Η ΑΑΔΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει, ότι θα ελέγχονταν εξονυχιστικά οι λήπτες του «δωρεάν χρήματος», για το αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και τηρούσαν τους όρους της χρηματοδότησης.
Η διατήρηση του ίδιου αριθμού των εργαζόμενων, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν ο βασικός κανόνας. Παραδείγματα:
- Όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, έπρεπε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 30 Ιουνίου 2021.
- Όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, έπρεπε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Ιουλίου 2021.
- Οι περίπου 290.000 επιχειρήσεις που έλαβαν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7, έπρεπε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού έως και τις 31 Αυγούστου 2021.
Αντίστοιχες ημερομηνίες δέσμευσης ίσχυαν και για τους πρώτους κύκλους των ενισχύσεων.
Ωστόσο, διασταυρώθηκαν τα αρχεία του Taxisnet σχετικά με τον κατάλογο των επιχειρήσεων που ενισχύθηκαν, με το αρχείο του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί εάν τηρήθηκαν οι όροι διατήρησης της απασχόλησης και εντοπίστηκαν παραβάσεις.
Και λόγω φοροδιαφυγής
Επίσης «κόπηκαν» από τις επιστρεπτέες επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις του Taxisnet να έχουν «πειραγμένους τζίρους» ώστε να φαίνονται μειωμένοι.
Ειδικότερα, συγκρίθηκαν τα στοιχεία που δηλώθηκαν στην πλατφόρμα myBusinessSupport με τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ όσο και με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και των τροποποιητικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν εκ των υστέρων, για τις περιόδους προ πανδημίας.