Πολιτική

Α. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση 


«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Δεν είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά» προσέθεσε ο κ. Τσίπρας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά εμπειρία στην πολιτική ζωή τού τόπου και κυβερνητική εμπειρία, και δεν πρόκειται να καταφύγει σε κασσανδρολογία και καταστροφολογία.

Διαφωνούμε με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ 

 «Και διαφωνούμε κάθετα με το αναπτυξιακό μοντέλο της ΝΔ και θεωρούμε ότι δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Το μοντέλο αυτό το έχουμε δοκιμάσει», συμπλήρωσε.

Το νομοσχέδιο που βγαίνει σε διαβούλευση πέραν του ότι περνά σε αντεργατικές ρυθμίσεις, που δείχνει την άποψή της κυβέρνησης για ανάπτυξη, επιδοτεί κλάδους που δεν είναι παραγωγικοί, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Αντί να επιδοτούμε παραγωγικούς κλάδους θα δίνουμε χρήματα σε φίλους και κολλητούς, θα επιδοτούμε τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξαγωγική δραστηριότητα και θα επιδοτούμε το μονοπώλιο στη διακίνηση Τύπου».

«Όλοι καταλαβαίνουμε για πιο λόγο γίνονται αυτές οι διατάξεις που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Τα ζήσαμε όλα αυτά», είπε.

Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να δίνεται η αρμοδιότητα, η εξουσία στον υπουργό Ανάπτυξης να δίνει περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τόνισε:

«Ναι στην ανάπτυξη αλλά με συγκεκριμένο προσανατολισμό, με διαφάνεια, με κανόνες που προστατεύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Όχι στην ασυδοσία, η ασυδοσία δε θα οδηγήσει στην ανάπτυξη».

Προσφέραμε λύση για τα πρωτογενή πλεονάσματα

«Προσφέραμε μια λύση χωρίς να παραβιάζουμε τη συμφωνία στο οικονομικό της σκέλος. Αυτή η λύση δεν είχε λόγο να τεθεί προς διαπραγμάτευση προς τους εταίρους μας», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Προφανώς και τους ενημερώσαμε, και διεξοδικά» προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και σημείωσε ότι αν οι θεσμοί είχαν τρομερή διαφωνία «θα το μαθαίνατε».

«Θα είχαμε τη δυνατότητα με περίπου 2 δισ. κατ΄ έτος να κάνουμε περισσότερες ελαφρύνσεις» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Ενώ το 2020 θα πηγαίναμε σε μια λύση που θα είχε πλεονάσματα 2,5% με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης πηγαίνουμε πάλι στο 3,5%».

 Καλά ξεμπερδέματα στον κ. Μητσοτάκη για τη Novartis

«Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης» είπε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς αν θα καταψηφίσει τυχόν αίτημα της ΝΔ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής στη Βουλή, για την υπόθεση Novartis.

 Όπως είπε, η υπόθεση αποτελεί ένα διεθνές σκάνδαλο με προεκτάσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας.

 Ο Αλ. Τσίπρας, αφού έκανε μία συνοπτική αναδρομή στην υπόθεση, υπενθύμισε ότι υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί κανείς να μιλάει για σκευωρία».«Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία» είπε και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό.

«Το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μαζί με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες του Δημοσίου που ευθύνονται και για την κρίση» είπε απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση της Novartis ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Και σημείωσε ότι η Novartis αποτελεί διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης.

Διαβάζω σε editorial δύο μεγάλων εφημερίδων, η μία να παροτρύνει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής και η άλλη να μη το κάνει, γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε:

«Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ».

Ο ΠτΔ δεν μπορεί να είναι κομματάρχης 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει μπορεί να είναι κομματάρχης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα της εκλογής ΠτΔ με 151 ψήφους.

«Είναι μια αντιθεσμική και ανεύθυνη στάση αυτή. Είναι ένα θέμα κατά πόσο έχει βάση συνταγματικά αυτό», ανέφερε και προσέθεσε: «Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και καλώ τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει σε αυτό το θεσμικό ατόπημα».

Είπε ότι έχει δικαιωθεί από την επιλογή του να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Δεν συμφωνούσαμε πάντα αλλά είναι ένας καλός Πρόεδρος και γι' αυτό δε βρίσκω λόγο γιατί να μην ανανεωθεί η θητεία του», σημείωσε

«Το 2015 θα μπορούσα να βάλω ένα οποιοδήποτε στέλεχος από την Αριστερά» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας. «Και στη συνταγματική αναθεώρηση είχα την ευκαιρία να πω οκτώ μήνες θα έχετε κυβέρνηση μετά θα έχουμε εκλογές. Δε το έκανα».

Δεν βλέπω ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη   

«Η μεσαία τάξη ξεκίνησε να βλέπει ελαφρύνσεις απ΄ το Σεπτέμβριο του 2018. Δεν θα προβαίναμε σε ελαφρύνσεις, θα προβαίναμε σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

«Η προσπάθειά μας αυτή θεωρώ ότι έδωσε σημαντική ανάσα στη μεσαία τάξη» προσέθεσε λέγοντας ότι υπήρξε, μεταξύ άλλων, επιδότηση του ενοικίου, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, στην ενέργεια, μια σειρά παρεμβάσεις που αφορούσαν τη μεσαία τάξη, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε και ανακάλυψε ένα μαξιλάρι 0.1% του προϋπολογισμού που είχαμε υπολογίσει [...] Αυτά τα 250 εκατ. ευρώ παραπάνω δεν τα δώσανε στη μεσαία τάξη- το να δώσεις μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα άνω των 500.000 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι μεσαία τάξη», «όπως επίσης δεν θεωρώ ότι η σπουδή να μειωθεί άμεσα ο φόρος των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% είναι μεσαία τάξη» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε:

«Βεβαίως και πρέπει να υπάρχουν φοροελαφρύνσεις σε αυτό που ονομάζουμε μεσαία τάξη, δε τις βλέπω. Βλέπω να κατευθύνονται στους ισχυρούς».

Δίνεται μιά δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα [...] όμως είναι ένα φαινόμενο πολιτικό, ένα κόμμα του 4% βρέθηκε στο 36%,» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας , ερωτηθεί σχετικά και προσέθεσε:

«Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία που δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε την περίοδο της βίαιης ωρίμανσης που βρεθήκαμε από το 4% στο 36%. Μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με την προσπάθεια να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείωσε ότι το κόμμα θα αναλογιστεί τι σημαίνει κομματική ένταξη στην εποχή μας, ποιο πρέπει να είναι το μοντέλο, να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό, να δώσει απαντήσεις. Και επισήμανε: «Αφορά όλους, κυρίως όμως αφορά τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες στους οποίους πολύ σύντομα θα απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα».

«Αν με αφορά κάτι σήμερα και θέλω να αγωνιστώ για αυτό είναι όχι ένα κόμμα αρχηγικό αλλά ένα ακόμα πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σκιαγραφώντας τα βήματα για το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος. Το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια, κάλεσμα για το μετασχηματισμό του κόμματος.

«Τους πολίτες θέλουμε να τους κάνουμε συμμέτοχους και συνοδοιπόρους» είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι η πορεία της καμπάνιας θα δείξει πολλά για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.

«Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας καμπάνιας που ελπίζουμε ότι θα πλαισιωθεί από πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες [...] (Για έναν ΣΥΡΙΖΑ) που θα έχει φιλοδοξία όχι μόνο να επανέλθει στην εξουσία, αλλά θα έχει το σχέδιο και την εμπειρία για να αλλάξει την Ελλάδα σε μια κατεύθυνση προοδευτική και δημοκρατική» τόνισε.

Γυρίζουμε στην μνημονιακή πολιτική   

«Δυστυχώς θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις διατάξεις για τα εργασιακά που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

«Τα μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο να εφαρμοστούν πολιτικές που ήταν στον πυρήνα κάποιων πολιτικών δυνάμεων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Και σημείωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες κατ΄ εντολή και καθ΄ υπαγόρευσιν του ΣΕΒ ανατρέπονται κεκτημένα στα εργασιακά που είχαν θεσμοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε μια ασυδοσία των εργοδοτών, σε μια συμπίεση των μισθών.

Η μιντιακή ...κανονικότητα 

«Αν θέλει κανείς σήμερα να αναρωτηθεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με πολιτικό κόστος με αυτό που εσείς ονομάσατε μιντιακό κατεστημένο, αν θέλει να το διαπιστώσει αυτό, αρκεί να ανοίξει τις τηλεοράσεις του και να παρακολουθήσει δελτία ειδήσεων» ανέφερε ο Α.Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις μονοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο των ΜΜΕ.

«Το αν υπάρχει πλουραλισμός, το αν ακούγονται όλες οι απόψεις, το αν τα μέσα κρατάνε τα προσχήματα αυτό είναι ζήτημα δημοκρατίας» σημείωσε.

«Εμείς δεν επιδιώξαμε αυτές τις σχέσεις διαπλοκής [...] Καταφέραμε κάτι σημαντικό, εφαρμόστηκε το Σύνταγμα πληρώνονται τα μέσα ενημέρωσης για τις άδειες, πληρώσανε φόρο διαφήμισης».

Και εκτίμησε: «Ξαναγυρνάμε στην... κανονικότητα, (δηλαδή) αυτοί οι οποίοι χορηγήσανε επικοινωνία στην προεκλογική περίοδο, στην προηγούμενη περίοδο, να ανταμειφθούν για αυτό"

Επίσης ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ούτε ο Τσίπρας θα ήταν ο Τσίπρας χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ ούτε το αντίστροφο. «Είναι μια πορεία αλληλεπίδρασης που δεν μπορεί κανείς να την ξεχωρίσει».

Απαξιώνουν τη ΔΕΗ για να την πουλήσουν 

Στο μάνιουαλ του νεοφιλελευθερισμού είναι να απαξιώνεις μία επιχείρηση για να μπορέσεις να την πουλήσεις, είπε ο Αλ. Τσίπρα σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με τη ΔΕΗ. Κατηγόρησε τον κ. Χατζηδάκη ότι προσπαθεί να κερδίσει κοινωνική συναίνεση, «αλλά δεν μπορεί να την βρει από την πλειοψηφία της κοινωνίας», προσθέτοντας ότι το ίδιο έκανε και με την Ολυμπιακή και το μόνο που κατάφερε είναι «να μεταφερθούμε από το μονοπώλιο του Δημοσίου, στο μονοπώλιο του ιδιωτικού τομέα».

Είπε ακόμα, ότι τα προβλήματα δεν προέκυψαν από την κοινωνική πολιτική της διοίκησης κατά την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά τη διακυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μετά.

Όπως σημείωσε, τότε υπήρξε γιγάντωση του δανεισμού της επιχείρησης και τρομακτική επιβάρυνση του μέσου καταναλωτή, με αύξηση των τιμολογίων κατά περίπου 60%, ενώ κατά την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μείωση κατά 12% και κοινωνική πολιτική και ο δανεισμό μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ, το οποίο δεν θα επιβάρυνε τους καταναλωτές και σχέδιο για νέες επενδύσεις και εξορθολογισμό των δαπανών της. 

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει μεθοδικά, μέσω της απαξίωσης, την πώληση σε ιδιώτες, των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, που έχουν αξία και χαρακτήρισε άδικη την αύξηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές, τονίζοντας ότι αυτοί που θα υποστούν τις αυξήσεις ανήκουν στη μεσαία τάξη.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα