Οικονομία

Στο μικροσκόπιο της εφορίας οι καταθέσεις επιχειρηματιών και μετόχων εταιρειών


Οι ιδιοκτήτες και οι μεγαλομετόχοι επιχειρήσεων μπαίνουν τώρα στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών, οι οποίες με ειδικό λογισμικό διασταυρώνουν δηλωθέντα εισοδήματα και καταθέσεις.προσπαθώντας να εντοπίσουν ενδείξεις φοροδιαφυγής. Οπωου οι αποκλίσεις είναι μεγάλες, οι έλεγχοι θα συνεχισθούν σε βάθος και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που μπήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έχει πραγματοποιήσει ήδη τις απαιτούμενες διασταυρώσεις και κατήρτισε  μια πρώτη λίστα με τους "ύποπτους" για φοροδιαφυγή.

Η λίστα περιλαμβάνει περίπου 600  μεγαλομετόχους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, στις οποίες κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικών προληπτικών ελέγχων διαπιστώθηκαν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις, όπως η μη έκδοση αποδείξεων, η μη απόδοση ΦΠΑ και η χρήση παραποιημένου λογισμικού για τη διαγραφή αποδείξεων που είχαν εκδοθεί.

Οι επιχειρήσεις αυτές δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στους κλάδους εστίασης, τουριστικών υπηρεσιών, εμπορίας καυσίμων και ψυχαγωγίας.

Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών της ΑΔΑΕ, μεγάλο μέρος  αυτών των αποκρυπτόμενων εσόδων των επιχειρήσεων, πηγαίνει στις τσέπες και στους καταθετικούς λογαριασμούς των ιδοκτητών-μετόχων, χωρίς να εμφανίζεται πουθεν'α ως εισόδημα και να φορολογείται.

Βασική μέριμνα του ΚΕΦΟΜΕΠ ήταν η σύγκριση των καταθέσεων με τα εισοδήματα που δήλωσαν οι ελεγχόμενοι. Με ειδικό λογισμικό που διαθέτουν πλέον οι ελεγκτικές υπηρεσίες, συνέκριναν τις καταθέσεις και τα δηλωθέντα εισοδήματα της τριετίας 2012-2014.

Τα ευρήματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις φορολογικές αρχές: Στους περισσότερους διαπιστώθηκε οι νέες καταθέσεις (εισροές στους τραπεζικούς λογαριασμούς) ήταν  τουλάχιστον 400.000 ευρώ μεγαλύτερες από τα δηλωθένατα εισοδήματα! Σε ορισμένες περιπτώσεις η απόκλιση ήταν εκατομμυρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη απόκλιση δεν συνιστά αυτόματα και φοροδιαφυγή. Δίνει ωστόσο τον αποχρώντα λόγο ενδελεχούς φορολογικού ελέγχου από το ΚΕΦΟΜΕΠ για "αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας” .

Για τους ελέγχους -που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη- πραγματοποιούνται οι λεγόμενες έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπου το εισόδημα των φορολογούμενων υπολογίζεται με βάση έμμεσα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της ή συγκεντρώνει η ελεγκτική υπηρεσία από οποιαδήποτε πηγή.

Πώς προσδιορίζεται έτσι το εισόδημα; Με τρεις τρόπους: Το ύψος τραπεζικών καταθέσεων του φορολογούμενου και δαπανών με μετρητά, την τεχνική της ανάλυσης ρευστότητας του φορολογούμενου και την τεχνική της καθαρής θέσης του.

Κοινός παράγοντας των παραπάνω μεθόδων είναι ο υπολογισμός του εισοδήματος των φορολογούμενων με στοιχεία όπως οι κάθε είδους δαπάνες τους, οι εισροές ποσών στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και η γενικότερη αύξηση της περιουσίας τους και η σύγκρισή τους με το εισόδημα που έχουν δηλώσει στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Εφόσον προκύπτει διαφορά, αυτή χαρακτηρίζεται εισόδημα και φορολογείται με την επιβολή και προσαυξήσεων.

Διαβαστε επισης