Στην Ελλάδα εκτιμάται πως οι βιασμοί ξεπερνούν τους 4.500 το χρόνο. Ωστόσο, ένα μικρό μόνο ποσοστό βιασμών καταγγέλλεται στις Αρχές, ενώ στη χώρα μας έχουμε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες καταγεγραμμένων βιασμών στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια δηλώνονται στις αρχές μόλις 200 βιασμοί το χρόνο, όταν στη Σουηδία -μία χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό- δηλώνονται περίπου 5.500 βιασμοί σε ετήσια βάση.
Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, με αφορμή την 25η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
Για ποιο λόγο όμως οι βιασμοί οι οποίοι καταγγέλλονται στην αστυνομία είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που πραγματικά συμβαίνουν στη χώρα μας;
Όπως εξηγεί ο κ. Λέων, «ένας βασικός λόγος είναι ότι τα θύματα πολλές φορές είτε φοβούνται είτε εξαρτώνται οικονομικά ή εργασιακά από τον δράστη, ενώ κάποια θύματα πιστεύουν ότι το να καταγγείλουν την πράξη θα είναι μία επιπλέον ταλαιπωρία γι΄ αυτά και πιθανά δεν θα δικαιωθούν».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας σημειώνει επίσης ότι «ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι η ανυπαρξία ιατροδικαστικών δομών σε πάρα πολλούς νομούς της Ελλάδας, γεγονός που σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, μία γυναίκα υποστεί βιασμό σε ένα νομό όπου δεν υπάρχει ιατροδικαστής, θα πρέπει να υποστεί και την ταλαιπωρία του ταξιδιού προς την πλησιέστερη δομή» και προσθέτει πως «πιθανά σε αυτή την περίπτωση το θύμα θα αποθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο».
Υγεία
Αυτές οι μέδουσες... αντιστρέφουν το χρόνο! Βρέθηκε το μυστικό της μακροζωίας;
Φανταστείτε έναν οργανισμό που, αντί να ακολουθεί τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης, «πατά το κουμπί της επανεκκίνησης» και επιστρέφει στη νεαρή του ηλικία!Κι όμως, δεν είναι φαντ ...