“Σε αναμμένα κάρβουνα” κάθεται το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, βλέποντας τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας να επιδεινώνονται, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές ή να υπολειτουργούν και την ανεργία να διογκώνεται .
Η εικόνα στο μέτωπο της απασχόλησης είναι αποκαρδιωτική, αν και στον αριθμό των ανέργων δεν έχει προστεθεί ακόμη όσοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Σε δεινή θέση βρίσκονται ακόμη τουλάχιστον 230.000 μικρές-μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί άμεσα, καθώς οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της πανδημίας και της δραματικής συρρίκνωσης του τουρισμού θα συνεχίίζονται τους επόμενους μήνες.
Για την άμβλυνση του μείζονος οικονομικού και κοινωνικού προβλήματος που δημιουργείται, όλοι συμφωνούν – κυβέρνηση, αντιπολίτευση, ΕΕ, διεθνείς οίκοι και αναλυτές – ότι απολύτως επιβεβλημένη η συνέχιση των μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και η υιοθέτηση νέων παρεμβάσεων με βάση τις διαπιστούμενες ανάγκες και προτεραιότητες.
Παλιά και νέα μέτρα
Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, η κυβέρνηση ετοιμάζει δέσμες μέτρων που θ' αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον Σεπτέμβριο και θα εκτείνονται μέχρι τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς.
Στον σχεδιασμό των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών συμπεριλαμβάνεται
- Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας τον Οκτώβριο- Νοέμβριο σε επιχειρήσεις εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού, ή άλλων κλάδων που θεωρούνται πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ,.
- Παράταση του προγράμματος «Συν-Εργασία», ώστε η επιδότηση μισθού και εισφορών για εργαζόμενους που μπαίνουν σε μειωμένα ωράρια να ισχύσει έως το τέλος του έτους.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας τονΑύγουστο και Σεπτέμβριο σε επιχειρήσεις επισιτισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ. Στο τραπέζι είναι τώρα νέα παράταση, ώστε οι αναστολές να φτάσουν έως και τον Νοέμβριο.
Θα συνεχισθεί ουσιαστικά η επιδότηση εργαζομένων που μπαίνουν προσωρινά στο”περιθώριο” και θα δοθεί διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις, ώστε να μην αναγκασθούν να προχωρήσουν σε απολύσεις και να μη βρεθούν σε αδυναμία καταβολής αμοιβών στο προσωπικό τους.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζονται ακόμη δύο προτάσεις μέτρων που έχουν υποβληθεί από συλλογικούς φορείς του επιχειρηματικού κόσμου:
- Μεγαλύτερη επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του προγράμματος “Συν-Εργασία”
- Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας για βραχυχρόνιους και μακροχρόνια άνεργους.
Χρηματοδότηση
Για την υλοποίηση όλων αυτών των μέτρων - παλιών που παρατείνονται και νέων - θα αξιοποιηθούν τα 2,7 δισ. που θα λάβει η χώρα μας από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για τη στήριξη της απασχόλησης.
Αυτά τα ευρωπαϊκά κονδύλια δίνονται ως δάνειο με προνομιακούς όρους και σχεδόν μηδενικό επιτόκιο. Η πρώτη δόση αναμένεται να εκταμιευτεί τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ποσό που θα λάβει η Ελλάδα είναι υψηλότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και επαρκεί για να χρηματοδοτηθούν μέτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες.
Τακτοποίηση οφειλών
Παράλληλα, για την ελάφρυνση επιχειρήσεων και νοικοκυριών
- Θα δοθεί νέα αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων σε εφορία και Ταμεία.
- Θα δοθεί δυνατότητα συνολικής ρύθμισης των νέων υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της πανδημίας.
Οι υποχρεώσεις που έληγαν τον Μάρτιο-Απρίλιο και ανεστάλη η πληρωμή τους για 4-6 μήνες, δεν θα μπούν σε ρύθμιση, αλλά θα δοθεί νέα πολύμηνη αναστολή πληρωμής.