Πολιτική

15.000 διαδηλωτές στην πορεία για το Πολυτεχνείο


Με τη μεγάλη πορεία, που ξεκίνησε στις 17:00 και κατευθύνθηκε από το Πολυτεχνείο στην αμερικανική πρεσβεία, ολοκληρώθηκαν οι τιμητικές εκδηλώσεις για την 43η επέτειο της εξέγερσης κατά της Χούντας των συνταγματαρχών. Στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ συμμετείχαν περίπου 15.000 διαδηλωτές.

Νωρίτερα, η κεφαλή της πορείας με τη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία κρατά παραδοσιακά η ΠΑΣΠ από το 1980, έφτασε έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο σημείο για λίγη ώρα, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα, και έπειτα διαλύθηκαν.

Δήλωση του γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, κατά την πορεία:

«Η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια, που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα, όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οι πραγματικοί παραχαράκτες δηλαδή της ιστορίας και των αγώνων του Πολυτεχνείου και βεβαίως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η καλύτερη τιμή είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία. Είναι η πάλη ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, όπως το ΔΝΤ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μέχρι να έρθει στην εξουσία πραγματικά ο ελληνικός λαός και οι λαοί όλου του κόσμου».

Επίθεση σε βαν της αστυνομίας χωρίς διακριτικά πραγματοποίησε λίγα λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι ομάδα νεαρών στην περιοχή του Πολυτεχνείου, στη συμβολή των οδών Ζαϊμη και Στουρνάρη.

Οι νεαροί αφού περικύκλωσαν το βαν που μετέφερε κράνη, ασπίδες και γκλομπς για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή εγκλώβισαν τον οδηγό του. Χρειάστηκε να επέμβουν οι άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση προκειμένου να απωθήσουν τους νεαρούς και να απεγκλωβιστεί το βαν.

Επί ποδός 7.000 αστυνομικοί για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου

Ανοικτές παρέμειναν χθες για δεύτερη ημέρα οι πύλες του Πολυτεχνείου, ώστε οι πολίτες να αποτίσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της 17ης Νοέμβρη. Μάλιστα, χθες, κατέθεσαν στεφάνι ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, και ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Σαραντατρία χρόνια μετά, συνεχίζουμε στα βασικά συνθήματα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία. Αποκτούν περιεχόμενο στις συνθήκες που διαμορφώνονται από την οικονομική κρίση» επισήμανε ο αντιπρόεδρος ΣΦΕΑ, Σπύρος Χαλβατζής, εκπροσωπώντας την επιτροπή εορτασμού. Σύμφωνα με τον κ. Χαλβατζή, υψώνεται και φέτος, για άλλη μία φορά, η σημαία του Πολυτεχνείου «με τα αιτήματα αναβαπτισμένα στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας».

Σήμερα, το κτίριο της Πατησίων θα παραμείνει ανοικτό από τις 08:30 έως τις 13:00.

7.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Οι εορταστικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας καθώς στους δρόμους της Αθήνας βρέθηκαν περίπου 7.000 αστυνομικοί οι οποίοι αναπτύχθηκαν από νωρίς το πρωί, ενώ μέχρι τις 15:00 το σύνολο της αστυνομικής δύναμης της πρωτεύουσας τέθηκε σε κατάσταση επιφυλακής. Το κέντρο της Αθήνας αποκλείστηκε για τους οδηγούς από νωρίς το μεσημέρι έως και αργά το βράδυ.

Με την έναρξη της πορείας, διμοιρίες των ΜΑΤ αναπτύχθηκαν έξω από το κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ, ενώ έκτακτα μέτρα λήφτηκαν και στη Βουλή, σε υπουργεία και γύρω από τις πρεσβείες.

Υπενθυμίζουμε ότι η πορεία για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου διεξάγεται δύο 24ωρα έπειτα από τα επεισόδια που εκδηλώθηκαν γύρω από το Πολυτεχνείο έπειτα από διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Δηλώσεις για τα μέτρα ασφαλείας είχε κάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: «Οι εκδηλώσεις της 17ης Νοέμβρη έρχονται, βέβαια, αμέσως μετά την επίσκεψη Ομπάμα και αυτό δημιουργεί επιπλέον υποχρεώσεις στην Αστυνομία, στις Αρχές, όμως πιστεύουμε ότι μπορεί να εκφραστεί με ωριμότητα η έκφραση και η αντίρρηση και η διαμαρτυρία, και η Αστυνομία, από την πλευρά της, θα δείξει επίσης ωριμότητα. Είδαμε και πέρυσι στα επεισόδια, παρότι είμαστε νέοι σε αυτές τις θέσεις, επιβλήθηκαν κανόνες στην Αστυνομία, και η Αστυνομία με τη σειρά της εφάρμοσε τους κανόνες αυτούς με απόλυτα ακριβή τρόπο, υπήρξε σεβασμός στους πολίτες που διαμαρτύρονταν, που διαδήλωναν και το ίδιο θα γίνει και φέτος, ίσως με μεγαλύτερη ακρίβεια, γιατί έχουμε και την εμπειρία την περυσινή τώρα. Από εδώ και πέρα κανένα μπλοκ δεν τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης, δεν μπορεί να ασφαλίζει η Αστυνομία συγκεκριμένα μπλοκ. Πιστεύουμε ότι θα είναι ήρεμα τα πράγματα, ώστε να γίνουν οι διαδηλώσεις που παραδοσιακά γίνονται. Χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα. Δεν πρέπει να προτρέχουμε, βέβαια, γιατί μπορεί να υπάρχουν και έκτακτες καταστάσεις. Ελπίζω να είναι μέσα στα πλαίσια τα συνηθισμένα».