Πολιτική

100 δόσεις: Εκτός ρύθμισης όποιοι δεν πληρώνουν και τις νέες οφειλές


Δυσμενέστεροι γίνονται  οι όροι για τους φορολογούμενους που έχουν ενταχθεί στη ρύθιση των 100 δόσεων: Θα χάνουν τη ρύθμιση, αν μαζί με την τρέχουσα δόση δεν πληρώνουν  και τις καινούργιες οφειλές προς την εφορία. Από την 1η Ιουλίου  αρχίζει να ισχύει ο μνημονιακός νόμος  4346/2016, που προβλέπει ότι ακόμη κι αν καταβάλλει κανονικά τις δόσεις, ο φορολογούμενος θα τίθεται αυτόματα εκτός ρύθμισης, εφόσον καθυστερήσει να πέραν των 15(!) ημερών να πληρώσει οποιαδήποτε νέα οφειλή προς το Δημόσιο έχει βεβαιωθει στο όνομά του μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2015 και οποιαδήποτε βεβαιωθεί από δω και στο εξής.

Με την εφαρμογή της διάταξης αυτής σφίγγει η "θηλιά" για επιχειρήσεις  και ιδιώτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία. Εκτιμάται ότι πάνω από τα 2/3 των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στις 100 δόσεις, θα χάσουν τη ρύθμιση επειδή αδυνατούν να πληρώνουν κάθε μήνα - και σε ασφυκτικές μάλιστα  προθεσμίες - τις νέες υποχρεώσεις τους από ΦΠΑ, φόρους (λογιστικών) κερδών κλπ

Εχουν βέβαια τη δυνατότητα να ζητήσουν να ενταχθούν οι νέες οφειλές στην  πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων. Τότε όμως θα έχουν να πληρώνουν και δεύτερη δόση κάθε μήνα, την ώρα που δυσκολεύονται να πληρώσουν τη μία - και μικρή- των 100.

Ενα παράδειγμα για τις υποχρεώσεις και το πρόβλημα που δημιουργεί η μνημονιακή διάταξη που θα ισχύσει από τον επόμενο μήνα:

Ενας φορολογούμενος ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ο οποίος με βάση την υποβληθείσα δήλωση εισοδήματος οφείλει να καταβάλει μέχρι τις 29 Ιουλίου την 1η δόση του φόρου εισοδήματος, έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 16 Αυγούστου να την πληρώσει, για να παραμείνει στη ρύθμιση των 100 δόσεων. 

Αν δεν εξοφλήσει την 1η δόση του φόρου εισοδήματος μέχρι τις 16 Αυγούστου, θα τεθεί αυτόματα εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων!

Στην περίπτωση αυτή ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών που ο συγκεκριμένος φορολογούμενος είχε εντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα καταστεί άμεσα απαιτητό από το Δημόσιο, θα αναβιώσουν όλοι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που αναλογούν στο ποσό αυτό και οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών θα κινηθούν εναντίον του με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης - κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων,  περιουσιακών στοιχείων κλπ.