Επιχειρήσεις

1 δισ. στην αμυντική βιομηχανία - Ποιά projects χρηματοδοτεί η ΕΕ


Κονδύλια 1,03 δισ. ευρώ θα διαθέσει η ΕΕ για τη στήριξη επενδυτικών και ερευνητικών projects  στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Ηδη επελέγησαν 54 έρευνας και ανάπτυξης, στα οποία συμμετέχουν 581 επιχειρήσεις και οργανισμοί από 26 κράτη-μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία.

Τα επιλεγέντα έργα καλύπτουν ευρύ φάσμα αμυντικών ικανοτήτων σε κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοάμυνας, της επίγειας, εναέριας και ναυτικής μάχης, της προστασίας διαστημικών πόρων ή της χημικής, βιολογικής, ραδιολογικής και πυρηνικής (ΧΒΡΠ) άμυνας.

Δύο βασικά projects, τα έργα MARTE και FMBTech θα φέρουν σε επαφή περισσότερους από 70 βιομηχανικές επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς, που θα εργαστούν για τον σχεδιασμό και τα συστήματα της κύριας πλατφόρμας μάχης που θα χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Θα στηρίξουν επίσης τις στρατηγικές αεροπορικές μεταφορές υπερμεγέθων φορτίων, οι οποίες αποτελούν βασική ικανότητα ταχείας στήριξης των αποστολών παγκοσμίως.

Στον τομέα των χερσαίων δυνατοτήτων, το έργο SRB2 εστιάζει σε ένα νέο σύστημα ανάρτησης για βαρέα θωρακισμένα οχήματα.

Το EDC2 έχει στόχο τη δημιουργία ενός πρωτότυπου ευρωπαϊκής κορβέτας περιπολίας,

Το ερευνητικό έργο TALOS-TWO, με 19 συμμετέχοντες από 8 χώρες, θα προωθήσει την ευρωπαϊκή τεχνολογία στον τομέα των κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων με λέιζερ.

Για πρώτη φορά, 4 έργα θα στηρίξουν τη μεταφορά μη στρατιωτικής καινοτομίας στην άμυνα.

Το μεγάλο έργο θα συνδυάσει την τεχνολογική ανάπτυξη με βραχυπρόθεσμη τεχνική και χρηματοδοτική στήριξη σε έως και 60 νεοφυείς επιχειρήσεις και ΜμΕ κατά τη φάση υλοποίησης, παρέχοντάς τους απλούστερη και ευκολότερη πρόσβαση στο πρόγραμμα.

Στα χρηματοδοτούμενα σχέδια συμμετέχουν πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), που λαμβάνουν πάνω από το 18 % της συνολικής  χρηματοδότησης.

Διαβαστε επισης