Πολιτική

'Ενας καλός...πελάτης όπλων


Η Αίγυπτος είναι  ο κορυφαίος πελάτης όπλων της Γαλλίας, με ετήσιες συμφωνίες για όπλα και υπηρεσίες αξίας περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μόνο η πώληση 25 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Γαλλία στην Αίγυπτο το 2015 απέφερε στην Γαλλία 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Τον Απρίλιο του 2016 η Αίγυπτος και η Γαλλία συμφώνησαν σε ένα  πρόγραμμα ύψους 1,1 δισ. δολαρίων το οποίο περιλαμβάνει ένα στρατιωτικό δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας.

 Από το 2015, το Παρίσι έχει πωλήσει  τέσσερις κορβέτες Gowind των 2.500 τόνων –συμπαγή σκάφη συνοδείας και περιπολίας 335 ποδών- στην Αίγυπτο. Αυτά προορίζονται για την αποτροπή μη κρατικών φορέων, που κυμαίνονται από θαλασσοπόρους τζιχαντιστές μέχρι λέμβους φορτωμένες με μετανάστες. Η Αίγυπτος έχει επίσης αποκτήσει δύο γαλλικά πλοία αμφίβιας επίθεσης BPC-210 Mistral Class  (BPC / LHD). 

Πλέον η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των αναπτυσσομένων χωρών, και οι επικριτές του Σίσι λένε ότι ο υπερεξοπλισμός είναι περισσότερο για τον εκφοβισμό των εγχώριων αντιπάλων του στρατού  από όσο για τους πρόσφυγες και την τρομοκρατία. 

Η Γαλλία βλέπει την Αίγυπτο ως στρατιωτικό εταίρο για την αντιμετώπιση της απειλής στο εμπόριο από τρομοκρατικές ομάδες, μαζί με την μεταναστευτική κρίση στην Μεσόγειο .  «Πιστεύω ότι, δεδομένου του τρέχοντος πλαισίου, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Αίγυπτος είναι σε θέση να ενεργεί για να διατηρεί την σταθερότητα και για να βρίσκεται σε ασφάλεια, όχι μόνο σταθερότητα στην επικράτειά της, αλλά και σταθερότητα στην περιοχή», παρατήρησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τον Φεβρουάριο 2015 και η κυβέρνησή του κινήθηκε για να πουλήσει στο Κάιρο το πλέον εξελιγμένο γαλλικό στρατιωτικό υλικό και να προγραμματίσει μια σειρά από κοινές ασκήσεις.

ΠΗΓΗ:premium.paratiritis.gr