Πολιτική

​ Με Σαββίδη η διάσωση του ΔΟΛ


Ενώ οι πιστώτριες τράπεζες περιμένουν «με το δάχτυλο στη σκανδάλη», έτοιμες αν να κινήσουν τις διαδικασίες ορισμού ειδικού διαχειριστή στον ΔΟΛ, και οι εισαγγελείς ετοιμάζονται ν’ ανοίξουν νέους φακέλους μόλις πάρουν στα χέρια τους το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, στο παρασκήνιο συνεχίζονται οι επίπονες διαπραγματεύσεις για το μέλλον του ιστορικού εκδοτικού Συγκροτήματος. «Υπομονή λίγες μέρες», διαμηνύει στους εργαζόμενους των δύο εφημερίδων του ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, ελπίζοντας ότι θα επιτύχει συμφέρουσα συμφωνία που θα τον βγάλει από τον «λάκκο των λεόντων».

Η συμφωνία που επιδιώκει δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από ένα σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης, που θα περιλαμβάνει υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, κούρεμα- αναδιάρθρωση χρεών, μετοχοποίηση μέρους παλιών τραπεζικών δανείων και εισφορά κεφαλαίων από στρατηγικό επενδυτή.

Επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά τη φήμη του ως σκληρός διαπραγματευτής, ο Σταύρος Ψυχάρης - αν και βρίσκεται σε δεινή θέση - αρνείται να «παραδοθεί». Επιμένει σε λύση που θα του επιτρέψει να παραμείνει μέτοχος και να έχει λόγο τουλάχιστον στη διεύθυνση των εφημερίδων – να συναποφασίζει δηλαδή με τον στρατηγικό επενδυτή που θα εισφέρει κεφάλια για τη διάσωση της εταιρείας.

Ο έλεγχος των εφημερίδων

Μετά από πέντε μήνες βολιδοσκοπήσεων, επαφών και διαπραγματεύσεων με πιθανούς - και… απίθανους- «διασώστες», ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ διαπιστώνει ότι οι πραγματικά ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές δεν είναι πολλοί – μάλλον είναι μόνον ένας: Ο Ιβάν Σαββίδης.

Με αυτόν συνεχίζει τη διαπραγμάτευση, αλλά είναι πολύ δύσκολο να «τα βρουν». Όχι στο οικονομικό μέρος, αλλά στα του μάνατζμεντ και του ρόλου που θέλει να διατηρήσει ο Σταύρος Ψυχάρης ως μέτοχος και ως συμμετέχων στη διαμόρφωση  της «γραμμής» των εφημερίδων του Συγκροτήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο «γεφυροποιού» διαδραματίζει σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθυντής σύνταξης του «Βήματος» Βασίλης Μουλόπουλος, ο οποίος πήγε στον ΔΟΛ για να συμβάλει στην προσπάθεια διάσωσης.

Με τη μεσολάβηση του ελπίζεται ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και θα δοθούν εκατέρωθεν εγγυήσεις για την τήρηση συμφωνιών που δεν θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο διάσωσης-εξυγίανσης.

Η λύση των τραπεζών

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα,  τα σενάρια για την επόμενη μέρα του Συγκροτήματος είναι δύο: Θα περάσει στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη ή θα περιέλθει υπό τον έλεγχο των τραπεζών, οι οποίες  θα ορίσουν ειδικό διαχειριστή για να προχωρήσει σε  ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων (τίτλων εφημερίδων, θυγατρικών, συμμετοχών σε άλλες εταιρείες κλπ).

Υπερ της λύσης Σαββίδη αναμένεται ότι θα πιέσουν και οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, οι οποίοι φοβούνται ότι αν αναλάβουν οι τράπεζες, το Συγκρότημα ουσιαστικά θα διαλυθεί και ότι εν πάση περιπτώσει – ακόμη κι αν δεν πουληθούν τίτλοι εφημερίδων και περιοδικών – θα γίνουν μαζικές απολύσεις και μειώσεις μισθών.