Ελλάδα

Τσίπρας: Μείζον ζήτημα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών


"Δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις, διήρκεσε περίπου 2 ώρες, ανοίξαμε όλη την ατζέντα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συνάντηση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

"Του έθεσα το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών", είπε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι "ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ τούρκων αξιωματικών. Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη τονίζοντας ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη".

Τόνισε επίσης ότι επισήμανε στον Ερντογάν πως "για την Ελλάδα οι πραξικοπηματίες, από την Τουρκία εν προκειμένω, δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας".

Παράλληλα, σημείωσε πως δεν έγινε ευθύς συσχετισμός των δύο υποθέσεων από την τουρκική πλευρά.

Του επισήμανε ακόμα ότι αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Συμφωνία για μείωση της έντασης στο Αιγαίο

Αναφορικά με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως παρουσίασε στον κ. Ερντογάν τα στοιχεία της «αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας».

Επιπλέον, τόνισε πως υπενθύμισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα του είχε πει πως η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και «είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίζουν και οι σχέσεις των δύο χωρών ωστόσο η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο συνεχίζεται και αντιμετωπίζεται».

«Συμφωνήσαμε να θέσουμε τις βάσεις για μείωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο», τόνισ

"Συμφωνήσαμε ότι η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι σημαντική ειδικά αυτή τη στιγμή", υπογράμμισε.

Δώσαμε έμφαση στις προσπάθειές μας για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά συζητήσαμε και για το Κυπριακό.

Τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών και συμφωνήσαμε στο αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή των δύο υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό.

Ερωτηθείς εάν συζήτησαν για το προσφυγικό με τον Τ. Ερντογάν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κουβέντιασαν επί μακρόν για την ορθή εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας και πως οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών θα είναι σε πιο στενή επικοινωνία.

 Δεν παρατηρούνται ανησυχητικά φαινόμενα στις προσφυγικές ροές

"Το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα", είπε.

Περιμένουμε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων από την ΠΓΔΜ

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.

"Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική". Πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο "πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία" όπως προβλέπεται απ'τη συμφωνία.

Πυρά στη ΝΔ

Κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση "παρέδωσε το Βουκουρέστι", σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για "βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών.

Είπε ειδικότερα ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου "που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα". Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων.

"Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία", είπε και τόνισε ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Για παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Ελλάδας

Σε ερώτηση για τυχόν παρεμβάσεις χωρών στα εσωτερικά της Ελλάδας ο κ. Τσίπρας απάντησε ως εξής: "Είμαι υποχρεωμένος ως πρωθυπουργός να υπερασπίζομαι την κυριαρχία της χώρας. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία επιδιώκει ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια, στη βάση ενός δόγματος πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, καλές σχέσεις με τις περισσότερες χώρες, όχι μόνο της γειτονιάς μας. Έχουμε την απαίτηση όλες οι χώρες να σέβονται τη διεθνή νομιμότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Κι όταν βλέπουμε κάποια περιστατικά που δεν κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση τότε παίρνουμε τα απαραίτητα μέτρα".

Για την Αλβανία

Για τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα σημείωσε πως το συμπέρασμα είναι ότι οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονται κοντά στο θέμα της ΑΟΖ. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται χωρίς να υπάρχει χρονική πίεση.

Για τις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ

Αναφερόμενος στο θέμα των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ, που προκάλεσε διαφωνίες στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας ο κ.Τσίπρας είπε ότι είναι δίκαιο το αίτημα για μοίρασμα των βαρών, που θέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, παρόλο που είναι ολίγον μη πολιτικά ορθός ο τρόπος που το θέτει.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις