Την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε σήμερα η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων.
Μετά το πέρας των συναντήσεών της με τις πρυτανικές Αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Ρούφο, η κ. Ράπτη σε δήλωσή της, ανακοίνωσε τη δημιουργία, το επόμενο διάστημα, ψυχιατρικής κλινικής, δυναμικότητας έντεκα κλινών για τη νοσηλεία παιδιών «…για να μη διακομίζονται περιστατικά σε άλλες Περιφέρειες…». Η υφυπουργός Υγείας, αναγνωρίζοντας το παρεχόμενο από το νοσηλευτικό ίδρυμα έργο, σε επίπεδο Περιφέρειας και τις δομές ψυχικής υγείας, αναφέρθηκε στην περεταίρω ενίσχυση των εξωνοσοκομειακών δομών ψυχικής υγείας του ΠΓΝΑ σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ενίσχυση σε νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και την εξειδίκευση νοσηλευτών στην ψυχική υγεία «…για να απορροφηθούν στη συνέχεια από το νοσοκομείο και τις εδώ εξωνοσοκομειακές δομές».
Τέλος, η κ. Ράπτη διευκρίνισε ότι η δρομολόγηση των εν λόγω διαδικασιών εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου για τις δομές ψυχικής υγείας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «μετά την πανδημία θα χρειαστεί ακόμα περισσότερο να ενισχύσουμε τις δομές ψυχικής υγείας, γιατί καταδεικνύεται απ' όλα τα δεδομένα ότι η πανδημία φέρνει ζητήματα ψυχικής υγείας, τα εντείνει …και οι δομές μας χρειάζονται ενίσχυση».
Από την πλευρά του ο διοικητής του ΠΓΝΑ, επεσήμανε τη σημαντικότητα της στελέχωσης της νέας ψυχιατρικής κλινικής με εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό αναφέροντας χαρακτηριστικά «έχει τεράστια αξία αυτό γιατί σημαίνει ότι ο νοσηλευτής θα πρέπει να έχει μία διαρκή και μακρά παραμονή στην ψυχιατρική, για να έχει νόημα και η θεραπευτική αγωγή η οποία παρέχουμε προς τα παιδιά».
Σημειώνεται ότι στην Κομοτηνή η κ. Ράπτη συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χρήστο Μέτιο, με τον οποίο συζήτησε θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για την ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας, τόσο κατά την τρέχουσα όσο, κυρίως, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι «οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας, η πρόληψη και η θεραπεία των εξαρτήσεων και η φροντίδα ανθρώπων με άνοια αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικούς τομείς της δημόσιας υγείας και γι' αυτό η Περιφέρεια έχει διαθέσει μέχρι σήμερα πόρους ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ και θα συνεχίσει».